Prietena mea este căsătorită. La nunta au adunat o sumă de bani, care sunt depusi la banca pe numele ei. După 5 ani de căsătorie nu se mai împăca cu sotul, dar n-au dat la divorț. Ea doreste sa cumpere un apartament cu ajutorul mamei sale. Mama o ajuta daca scrie dupa ea, adica mama. Intrebarea este: sotul poate sa pretindă la banii câștigați la nunta, daca a fost cumparat un apartament care este scris pe alta persoana? Multumesc.
Victor Baciu
Bună ziua,
Dacă va putea demonstra că acești bani au fost câștigați de comun în timpul căsătoriei, sigur că va putea pretinde, or căsătoria, ca regulă generală, presupune un regim special al bunurilor soților (proprietatea comună în devălmășie).
Vedeți normele legale din Codul familiei:
Articolul 20. Proprietatea în devălmăsie a soţilor
(1) Bunurile dobîndite... mai detaliat de către soţi în timpul căsătoriei aparţin ambilor cu drept de proprietate în devălmăsie, conform legislaţiei.
(3) Sînt proprietate în devălmăşie a soţilor bunurile mobile şi imobile, valorile mobiliare, depunerile şi cotele de participaţie în capitalul social din instituţiile financiare sau societăţile comerciale, care au fost construite, constituite, procurate sau făcute din contul mijloacelor comune, precum şi alte bunuri dobîndite în timpul căsătoriei, chiar dacă sînt procurate sau depuse pe numele unuia dintre soţi.
(5) Sînt proprietate în devălmăsie a soţilor bunurile care au fost dobîndite din ziua încheierii căsătoriei pînă în ziua încetării acesteia.