Ma intereseaza o intrebare legata de amenintari din partea agentilor de colectare a datoriilor. Au dreptu sa ma dea in cautare la Politie si la Protectia Copilului? Am doi copii minori si datorie pana la 20.000 lei. Acum unica sursa de venit este indemnizatia pentru copii! Bunuri imobile nu am. Ce consecinte pot fi pentru mine in cel mai rau caz (mentionez ca sunt mama solitara)?
L A
Bună ziua Tina,
Din păcate la moment nu avem o lege care să reglementeze activitatea Companiilor de Colectare a datoriilor. În asemenea caz urmează să ne coducem de normele juridice generale aplicabile unor asemenea raporturi. De menționat că există doar un Cod de Conduită a Colectorului care prevede anumite norme "morale"... mai detaliat pentru această activitate.
Trebuie să menționez că activitatea colectorilor nu cade sub incidența prevederilor Codului de executare, colectorii de datorii nefiind executori judecătorești. Prin urmare, aceştia nu au dreptul de a confisca bunurile sau intra în domiciliul cu forța sau de a îndeplini alte atribuții ale executorilor judecătorești.
De asemenea, în timpul desfășurării activității de colectare a datoriilor, colectorii nu trebuie sa recurgă la metode care să contravină legii, fiind interzisă utilizarea forţei, a unor amenințări cu pedeapsa, precum și utilizarea altor metode menite să intimideze debitorul.
Tot în acest sens, este interzisă utilizarea de documente, scrisori, articole vestimentare sau instrumente care să sugereze şi să ducă în eroare debitorul că activitățile sunt efectuate de o autoritate publică împuternicită.
Trebuie să țineți cont de aceasta, iar în caz că colectorii recurg la acțiunile de mai sus puteți apela la Poliție și depune o acțiune în instanța de judecată.
În cel mai rău caz pentru Dvs. poate fi adresarea Companiei de Colectare în instanța de judecată învederea incasării datoriei și a penalităților.
Dacă aveți întrebări suplimentare vă sunt la dispoziție.