Buna ziua, va rog sa ma ajutati. In cazul in care angajatorul achita compensatii trimestriale angajatilor, iar apoi acestea sunt considerate nejustificate, care ar fi modalitatea de restituire a acestor plati?
Cum concretizez intrebarea mea?
Dacă doriți să intrați în dialog cu juriștii pe întrebarea Dvs., puteți posta un comentariu propriu sub răspunsurile juriștilor. Pentru asta trebuie să intrați în profilul Dvs. de utilizator, urmând link-ul respectiv expediat de yAvo la email-ul Dvs.
Art. 4 din legea salarizării, alin. (1) prevede că salariul include salariul de bază, salariul suplimentar și alte plăți de stimulare și compensare. Conform alin. (4), plățile de stimulare și compensare includ recompensele conform rezultatelor activității anuale, premiile potrivit sistemelor și regulamentelor speciale, plăţile de compensare, precum şi alte plăţi...mai detaliatneprevăzute de legislaţie care nu contravin acesteia [Legea Nr.847 din 14.02.2002].
Art. 148 din Codul Muncii prevede că reținerile din salariu pot fi efectuate numai în cazurile prevăzute de prezentul cod și de alte acte normative. În alin. (2) lit.b) se menționează că reţinerile din salariu pentru achitarea datoriilor salariaţilor faţă de angajator se pot face în baza ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărîrii) acestuia pentru restituirea sumelor plătite în plus în urma unor greşeli de calcul. Alin.(3) al aceluiași articol prevede că angajatorul are dreptul să emită ordinul (dispoziţia, decizia, hotărîrea) de reţinere în termen de cel mult o lună din ziua efectuării plăţii greşit calculate [...]. Dacă acest termen a fost omis, ori salariatul contestă temeiul sau cuantumul reţinerii, litigiul se va examina de către instanţa de judecată la cererea angajatorului sau salariatului (fiind aplicabile prevederile de la Art.349-355 CM) .
Totodată Art. 148 alin. (5) prevede că în cazul în care angajatorul a platit o suma în plus salariatului (inclusiv în cazul aplicării greşite a legislaţiei în vigoare), acest salariu nu va putea fi urmărit, cu excepţia cazurilor unei greşeli de calcul.
Mihai Guțu
Art. 4 din legea salarizării, alin. (1) prevede că salariul include salariul de bază, salariul suplimentar și alte plăți de stimulare și compensare. Conform alin. (4), plățile de stimulare și compensare includ recompensele conform rezultatelor activității anuale, premiile potrivit sistemelor și regulamentelor speciale, plăţile de compensare, precum şi alte plăţi... mai detaliat neprevăzute de legislaţie care nu contravin acesteia [Legea Nr.847 din 14.02.2002].
Art. 148 din Codul Muncii prevede că reținerile din salariu pot fi efectuate numai în cazurile prevăzute de prezentul cod și de alte acte normative. În alin. (2) lit.b) se menționează că reţinerile din salariu pentru achitarea datoriilor salariaţilor faţă de angajator se pot face în baza ordinului (dispoziţiei, deciziei, hotărîrii) acestuia pentru restituirea sumelor plătite în plus în urma unor greşeli de calcul.
Alin.(3) al aceluiași articol prevede că angajatorul are dreptul să emită ordinul (dispoziţia, decizia, hotărîrea) de reţinere în termen de cel mult o lună din ziua efectuării plăţii greşit calculate [...]. Dacă acest termen a fost omis, ori salariatul contestă temeiul sau cuantumul reţinerii, litigiul se va examina de către instanţa de judecată la cererea angajatorului sau salariatului (fiind aplicabile prevederile de la Art.349-355 CM) .
Totodată Art. 148 alin. (5) prevede că în cazul în care angajatorul a platit o suma în plus salariatului (inclusiv în cazul aplicării greşite a legislaţiei în vigoare), acest salariu nu va putea fi urmărit, cu excepţia cazurilor unei greşeli de calcul.