Care asigurator achita despagubirea in caz de accident auto?

03 march 2017 62

Caz nr. 1.
X a tamponat masina lui Y.
X este recunoscut vinovat.
Ambii sunt asigurati. Care asigurator va achita despagubire si cui? In baza carei Legi?


Caz nr. 2.
X a tamponat masina lui Y.
X este recunoscut vinovat. Dar constesta in judecata procesul verbal de contraventie.
Ambii sunt asigurati.
2.1. Care asigurator va achita despagubire si cui, in situatie in care judecata anuleaza procesul verbal de contraventie. In baza carei Legi?
2.2. Este in drept asiguratorul sa suspende achitarea sumei pentru despagubire, in caz ca contravenientul contesta procesul verbal de contraventie? In baza carei Legi?

3. In cazurile sus-mentionate, daca nu ramine nici un sofer ca fiind vinovat, cine totusi va achita despagubirea, doar ambii soferi sunt asigurati si culmea, nici unul nu e vinovat?

Lawyer comments 1

Download discussion
Vadim Taigorba
  • Advocate
  • Civil law
  • Business law
  • Labour law

Buna ziua, dl Ion,

În întrebările Dvs., presupun că vă referiți la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (și nu la asigurarea de bunuri sau o altă formă de asigurare, condițiile particulare ale căreia vor fi stabilite prin contract).

1. În primul caz, despăgubirile vor fi plătite de asigurătorul lui X în... mai detaliat beneficiul lui Y, în baza Legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule (http://lex.justice.md/document_rom.php?id=7C0C69B3:5BBF1D14). Vedeți articolul 28.

2. În al doilea caz, în situația în care procesul verbal de contravenție este anulat irevocabil de instanța de judecată, asigurătorul lui X nu va avea temei să plătească lui Y despăgubirile; conform legii la care am făcut referire anterior, asigurătorul lui X va acorda despăgubiri doar dacă prejudiciile s-au produs din culpa (vina) lui X, ca persoană asigurată. În cazul în care vina lui X nu este constatată de organele de drept, asigurătorul lui nu va avea temei să plătească despăgubiri.

Aceasta însă nu privează pe Y de dreptul de a se adresa în instanță împotriva lui X pentru recuperarea prejudiciului cauzat de automobil ca izvor de pericol sporit (vedeți art. 1410 din Codul Civil, http://lex.justice.md/md/325085/).

Totodată, e posibil ca chiar Y să fie recunoscut vinovat de producerea accidentului rutier, în care caz X va putea beneficia de despăgubiri din partea asigurătorului lui Y.

Cât ține de suspendarea plății despăgubirilor, legislația nu prevede expres o astfel de procedură. Totodată, luând în considerare importanța culpei (vinei) persoanei asigurate pentru stabilirea și plata despăgubirilor, asigurătorii pot prevedea clauze de suspendare a plăților în regulamentele lor interne și contractele lor cu persoanele asigurate. În practică, odată ce termenul de contestare a proceselor verbale de contravenție este 15 zile din data aducerii la cunoștință, este puțin probabil că asigurătorul va începe deja plata despăgubirilor până la depunerea contestației de către asigurat.

3. În situația ipotetică în care nici unul dintre șoferi (nici X și nici Y) poartă vină pentru provocarea accidentului, nici unul dintre asigurătorii de răspundere civilă auto ai șoferilor nu va avea temei să plătească despăgubiri. Totodată, șoferul prejudiciat se va putea adresa în judecată împotriva celuilalt șofer pentru repararea prejudiciului cauzat prin delict (exploatarea izvorului de pericol sporit).

Țin să menționez că, în astfel de situații, vor conta mult și prevederile contractului de răspundere civilă auto dintre asigurător și asigurat, precum și prevederile regulamentelor interne ale asigurătorului (care reglementează procedurile interne ale acestuia).

Sper comentariile mele să vă fie utile!

11 march 2017