Contract intre soti privind renuntarea reciproca la veniturile celuilalt sot

10 may 2017 52

Ce putere au contractele facute intre doi soti pe perioada casniciei, prin care unul din ei trebuie sa renunte la veniturile obtinute de celalat fara ca sa se desfaca casatoria?

Lawyer comments 2

Download discussion
Călin Bobeică
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations

Incheiati contractul la notar ...chiar si in timpul casatoriei!
Articolul 28. Încheierea contractului matrimonial
(1) Contractul matrimonial poate fi încheiat pînă la înregistrarea căsătoriei sau, în orice moment, în timpul căsătoriei.
(2) Contractul matrimonial încheiat pînă la înregistrarea căsătoriei intră în vigoare la data înregistrării acesteia.
(3) Contractul matrimonial se încheie în formă scrisă... mai detaliat şi se autentifică notarial. Nerespectarea acestor prevederi atrage nulitatea contractului.

10 may 2017
Alexandru Ţurcan
  • Advocate
  • Business law

Suplimentar la cele scrise mai sus de Calin.
Cititi articolele 19-26 din Codul Familiei - http://lex.justice.md/md/286119/ - pentru a intelege regimul juridic al bunurilor sotilor. Art. 19 (2) permite derogarea de la acest regim prin contract matrimonial. Daca nu este contract - se aplica Codul Familiei. Daca faceti contract - se... mai detaliat va aplica contractul, iar ceea ce nu este reglementat de contract, se va reglementa de Codul Familiei.

Articolul 19. Noţiunea regimului legal al bunurilor soţilor
(1) Bunurile dobîndite de către soţi în timpul căsătoriei sînt supuse regimului proprietăţii în devălmăsie.
(2) Regimul legal al bunurilor soţilor acţionează în măsura în care nu este modificat de contractul matrimonial.

Articolul 20. Proprietatea în devălmăsie a soţilor
(1) Bunurile dobîndite de către soţi în timpul căsătoriei aparţin ambilor cu drept de proprietate în devălmăsie, conform legislaţiei.
(2) Sînt proprietate în devălmăsie bunurile procurate din contul:
a) veniturilor obţinute de fiecare dintre soţi din:
- activitatea de muncă;
- activitatea de întreprinzător;
- activitatea intelectuală;
b) premiilor, indemnizaţiilor şi altor plăţi, cu excepţia celor care au un caracter de compensare (ajutor material, despăgubire pentru vătămarea sănătăţii etc.);
c) altor mijloace comune.
(3) Sînt proprietate în devălmăşie a soţilor bunurile mobile şi imobile, valorile mobiliare, depunerile şi cotele de participaţie în capitalul social din instituţiile financiare sau societăţile comerciale, care au fost construite, constituite, procurate sau făcute din contul mijloacelor comune, precum şi alte bunuri dobîndite în timpul căsătoriei, chiar dacă sînt procurate sau depuse pe numele unuia dintre soţi.
(4) Dreptul la proprietate în devălmăşie se extinde şi asupra soţului care nu a avut un venit propriu, fiind ocupat cu gospodăria casnică, cu educaţia copiilor sau din alte motive temeinice.
(5) Sînt proprietate în devălmăsie a soţilor bunurile care au fost dobîndite din ziua încheierii căsătoriei pînă în ziua încetării acesteia. Instanţa judecătorească este în drept, în baza cererii soţului interesat care nu este vinovat de desfacerea căsătoriei, să declare bunurile dobîndite de către el în perioada cît soţii au dus gospodării separate proprietate a acestuia.

10 may 2017