Cum se imparte unn imobil intre sotia supravietuitoare si feciorul celui decedat?

19 june 2023 29

Buna ziua. Tatal a obtinut prin mostenire casa parintilor sai dupa decesul acestora. Casa mentionata a fost renovata de noul proprietar si sotia acestuia. Ei s-au mutat cu traiul in casa vizata impreuna cu cei doi feciori, din care doar unul este copil comun, iar cel mare este fiul mamei din casatoria anterioara. Toate actele pe casa erau doar pe numele tatalui. Acum cateva luni, tata a decedat. Ce drepturi asupra casei au sotia supravietuitoare si cei doi feciori? Feciorul raposatului o alunga pe mama din casa si pretinde ca imobilul este doar al lui. Are el cele mai multe drepturi in situatia descrisa?

Lawyer comments 2

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Advocate
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Traffic violations
  • Business law

Bună ziua.
Soţul supravieţuitor are dreptul la 1/4 din masa succesorală.
Articolul 2185. Drepturile succesorale ale soțului supraviețuitor

(1) Soțul supraviețuitor este moștenitor legal și, în concurs cu clasa întîi de moștenitori, are dreptul la 1/4 din masa succesorală, indiferent de numărul descendenților.

(2) În concurs cu clasa a doua de moștenitori sau... mai detaliat cu bunicii, soțul supraviețuitor are dreptul la 1/2 din masa succesorală, indiferent de numărul moștenitorilor. Dacă sînt în viață atît bunicii, cît și descendenții bunicilor, soțul supraviețuitor primește cota și din cealaltă cotă succesorală de 1/2 care, conform art. 2180, ar fi trebuit să revină descendenților.

(3) Stabilirea cotei succesorale a soțului supraviețuitor se face cu preferință față de stabilirea cotelor succesorale ale moștenitorilor cu care acesta concurează.

(4) În lipsa moștenitorilor de clasa întîi și a doua și dacă bunicii nu sînt în viață sau dacă aceștia au decăzut din dreptul la moștenire, soțul supraviețuitor culege întreaga moștenire.

20 june 2023
Maria Gogu
  • Advocate trainee
  • Civil law
  • Labour law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law

Bună ziua Doamna Svetlana,

Potrivit art. 2178 alin. (1) și (2) Cod Civil “Fac parte din clasa întâi de moștenitori legali descendenții defunctului. Descendentul care este în viață la momentul deschiderii moștenirii îi exclude de la moștenire pe ceilalți descendenți care se află în relații de rudenie cu defunctul prin... mai detaliat intermediul celui dintâi.”

Potrivit art. 2185 alin. (1) Cod Civil „Soțul supraviețuitor este moștenitor legal și, în concurs cu clasa întâi de moștenitori, are dreptul la 1/4 din masa succesorală, indiferent de numărul descendenților.”
Conform art. 2187 alin. (1), lit. a), b) din Codul Civil „Soțul supraviețuitor este exclus de la moștenire dacă, la data deschiderii moștenirii: cel care a lăsat moștenirea a depus o acțiune de divorț, a recunoscut acțiunea de divorț depusă de celălalt soț sau a depus cerere de divorț conform legii; căsătoria este declarată nulă prin hotărârea judecătorească sau există temeiuri pentru nulitatea căsătoriei și a fost intentată o acțiune în nulitate.”

Prin urmare, soția supraviețuitoare dacă nu a depus cerere de divorț sau defunctul nu a depus cerere de divorț sau dacă căsătoria nu a fost declarată nulă are dreptul în concurs cu clasa întâi de moștenitori, la 1/4 din masa succesorală.

20 june 2023