Buna ziua. In 2014 instanta a pronuntat o hitarare, potrivit careia trebuia sa achit o suma de bani catre o persoana. Pentru ca sunt invalid si nu aveam posibilitatea sa achit toata suma integral, judecatorul a dispus sa achit datoria in rate. In 2023 am stins datoria, insa executorul sustine ca mai sunt dator si o dobanda de intarziere, care depaseste suma initial datorata. Executorul zice ca are voie sa calculeze dobanda, insa nu explica temeiul. Cum sa demonstrez ca achitarea datoriei in rate a fost dispusa oficial de judecator?
Serghei Marciuc
Bună ziua.
Citiți hotărârea instanței din 2014. Dacă acolo este indicat modul de plată a datoriei (în rate) atunci cu această hotărâre și puteți demostra cele invocate de dumneavoastră.
Cu toate că nu prea cred ca instanța să fi dispis și achitarea eșalonată a datoriei, or instanța doar stabilește existența datoriei, modul... mai detaliat de încasare a acesteia fiind lăsată la discreția creditorului care poate apela la executarea silită.
Ce ține de dobândă, Codul de executare prevede:
Articolul 24. Calcularea dobînzilor, penalităţilor şi altor
sume rezultate din întîrzierea executării
(1) La cererea creditorului, executorul judecătoresc este în drept să calculeze şi să încaseze dobînzile, penalităţile şi alte sume rezultate din întîrzierea executării, în funcţie de rata inflaţiei şi în conformitate cu art. 619 din Codul civil. Cererea privind calcularea sumelor rezultate din întîrzierea executării poate fi depusă doar executorului judecătoresc ce deţine documentul executoriu prin care se stabileşte obligaţia principală, pînă la stingerea acesteia. Sumele menţionate se calculează de la data la care hotărîrea judecătorească a devenit definitivă sau, în cazul celorlalte documente executorii, de la data la care creanţa a devenit exigibilă (scadentă) şi pînă la data plăţii efective a obligaţiei cuprinse în orice document dintre acestea, în perioada de calcul fiind inclusă şi durata suspendării procedurii de executare, în condiţiile prevăzute de prezentul cod.