Întrunește elementele escrocheriei?

09 september 2020 3

Bună ziua! Am găsit o gazdă și m-am înțeles cu prețul de 1.600 lei lunar. Fiindcă locuința era într-o stare deplorabilă, am fost nevoit să fac reparație cosmetică. După o săptămână și jumătate de muncă, am terminat lucrul. Acum stăpâna apartamentului mă anunță că chiria va fi 100 euro, iar dacă nu-mi place, să caut altă gazdă. Astfel, mi-a cauzat o pagubă de 5.200 lei, plus costul materialelor de construcție. Spuneți-mi, vă rog, ce acțiuni pot întreprinde în acest caz? Constituie acțiunile sus-menționate elemente ale infractiunii prevazute de art.190 Escrocheria din Cod Penal al Republicii Moldova? Mulțumesc.

Lawyer comments 2

Download discussion
Andrei Domenco
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Traffic violations
  • Labour law

Bună ziua,

Acest raport este unul civil si nu contine elemente infractionale.

În speța dvs, este bine de știut că potrivit legislatiei civile, o astfel de modificare a prețului contractului nu poate fi facuta unilateral de către locator, ci doar prin încheierea de acte adiționale, totodată, cuantumul chiriei poate fi modificat de... mai detaliat comun acord al părţilor sau la cererea uneia dintre părţi.

Astfel, refuzul locatarului de a plăti o chirie majorată peste noapte nu constituie o încălcare contractuală și, prin urmare, nu poate fi reziliat contractul. Cel mult ce poate cere locatorul este să ceară părăsirea apartamentului/ spațiului cu respectarea dispozițiilor legale privitoare la denunțarea unilaterală. (deci cu respectarea preavizului indicat in contractul dvs).

Orice clauza prin care locatorul îsi rezervă dreptul de a majora chiria fără acordul locatarului nu produce niciun efect.

Dvs dețineti un drept de retentie asupra apartamentului adica sa nu-l parasiti pina nu va este achitata suma investita in lucrarile de reparatie numai in cazul in care dvs ati anuntat prealabil stapinul despre intentia dvs de a efectua aceste lucrari si ati primit acordul său (un act confirmativ ar fi cererea prealabila, martorii). Prin urmare in acest caz puteti pretinde la suma investita, adresindu-va in instanta si pretinde chiar dobinzi.

10 september 2020
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

Dl. Semion, eu vreu sp răspund la întrebarea DVS, dă să ne uităm ce spune Codul penal Articolul 190. Escrocheria
(1) Escrocheria, adică dobîndirea ilicită a bunurilor altei persoane prin inducerea în eroare a unei sau a mai... mai detaliat multor persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în privinţa naturii, calităţilor substanţiale ale obiectului, părţilor (în cazul în care identitatea acestora este motivul determinant al încheierii actului juridic) actului juridic nul sau anulabil, ori dacă încheierea acestuia este determinată de comportamentul dolosiv sau viclean care a produs daune considerabile,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.
(2) Escrocheria săvîrşită:
b) de două sau mai multe persoane;
d) cu folosirea situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.
(21) Dobîndirea prin escrocherie a bunurilor de patrimoniu cultural din siturile arheologice sau din zonele cu potenţial arheologic
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 5 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(3) Escrocheria săvîrşită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală
se pedepseşte cu închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 1350 la 3350 unităţi convenţionale.
(4) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii mari
se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari
se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani. O să vă vină greu să dovediți faptul escrocherie în privința stăpînul apartamentului, succese.

10 september 2020