Pedeapsă pentru furt săvârșit de mamă cu copil mic

15 february 2024 3

Bună ziua! Am săvârșit un furt într-un magazin în suma de 900 lei. Mi-am recunoscut vina și le-am explicat de ce am facut acest pas (prima dată în viață). Am fost chemată la poliție unde am dat explicații. și anume cresc singură un copil în vânrstă de 6 luni (soțul a decedat), nu muncesc, ajutor nu am de nicăieri. Am fost nevoită să fur pentru a-mi hrăni copilul. Spuneți-mi, vă rog, ce pedeapsa voi primi pentru fapta descrisă? Este posibil ca în situația mea pedeapsa să se limitere la avertisment sau amendă?

Lawyer comments 3

Download discussion
  • Legal consultant
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Labour law

Buna Dana, la noi în țară pentru furt mai mare de 500 lei poți fi trasă la răspundere penală, conform Codului penal. Tot depinde de poșiție, ei trebuie să intre în situația DVS, tot conform codului penașm administratorul magazinului e în drept să vă ierte așa ceva, și să se... mai detaliat împace cu DVS așa e prevăzut în Codul penal Articolul 186. Furtul

(1) Furtul, adică sustragerea pe ascuns a bunurilor altei persoane,

se pedepseşte cu amendă în mărime pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani. ȘI Articolul 109. Împăcarea

(1) Împăcarea este actul de înlăturare a răspunderii penale pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă, iar în cazul minorilor, şi pentru o infracţiune gravă infracţiuni prevăzute la capitolele II – VI, la art.264 alin.(1) din Partea specială, precum şi în cazurile prevăzute de procedura penală, dacă persoana nu are antecedente penale pentru infracţiuni similare comise cu intenţie sau dacă în privinţa sa nu a mai fost dispusă încetarea procesului penal, ca rezultat al împăcării, pentru infracţiuni similare comise cu intenție în ultimii cinci ani.

(2) Împăcarea este personală şi produce efecte juridice din momentul pornirii urmăririi penale şi pînă la retragerea completului de judecată pentru deliberare.

(3) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face de reprezentanţii lor legali. Cei cu capacitate de exerciţiu restrînsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(4) Împăcarea nu se aplică în cazul persoanelor care au săvîrşit asupra minorilor infracţiuni prevăzute la art. 171-1751, 201, 206, 208, 2081 şi 2082.
Credcă magazinul n-a sărăcit.

15 february 2024
  • Advocate
  • Civil law
  • Criminal law
  • Family law
  • Real estate law
  • Other areas

Bună Dana ! În cazul de față ar fi aplicabil Articolul 105 Cod contravențional Sustragerea în proporţii mici din avutul proprietarului

Sustragerea în proporţii mici din avutul proprietarului prin furt, însuşire, delapidare, abuz de serviciu sau escrocherie

se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale sau cu muncă... mai detaliat neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.
Articolul 18 Cod contravențional Proporţiile și daunele

(1) Se consideră de mici proporţii valoarea bunurilor sustrase, dobîndite, primite, fabricate, distruse, utilizate, transportate, păstrate, comercializate, trecute peste frontiera vamală sau valoarea pagubei pricinuite care, la momentul săvîrşirii contravenţiei, nu depăşeşte 20% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat, aprobat de Guvern pentru anul în curs la data săvîrșirii faptei.

Articolul 29. Împăcarea victimei cu făptuitorul

Procesul contravenţional pornit încetează în cazul împăcării victimei cu făptuitorul în contravenţiile prevăzute la art. 69, 78, art. 96 alin. (1) lit. a) şi alin. (3), art. 97, art. 971 alin. (1), art. 972–105, art. 242 alin. (1). Împăcarea este personală. Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face de reprezentanţii lor legali. Persoanele cu capacitate de exerciţiu limitată se pot împăca cu încuviinţarea reprezentanţilor lor legali

15 february 2024
Iulia Ghețivu
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Traffic violations
  • Real estate law
  • Business law

Bună ziua, pentru a fi calificat ca infracțiune, valoarea prejudiciului trebuie să depășeasca 20% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie prognozat.
Astfel, 900 de lei nu depășește acest prag, prin urmare va constitui o contravenție. După cum s-a menționat mai sus, răspunderea survine in baza art. 105... mai detaliat Cod Contravențional, pedeapsa este amenda de la 1500 lei până la 3000 lei sau muncă neremunerată.
În cazul aplicării pedepsei cu amendă, sunteți în drept să achitați jumătate din amenda stabilită dacă se va plăti în cel mult 3 zile lucrătoare de la data aducerii la cunoştinţă a deciziei de aplicare a sancţiunii contravenţionale.
Totodată, pentru a vă oferi un răspuns concret situației dvs, urmează să vă adresați unui Avocat cu toate actele care le dețineți. Mă puteți apela la nr. 069940453.

19 february 2024