Pot sa cer pensie alimentara, daca traim impreuna?

06 december 2023 3

Buna ziua. Am un copil de 4 ani si sunt insarcinata cu al doilea. Nu lucrez, iar sotul meu, cu care traim impreuna, nu ne ajuta pe mine si pe copil, nu ne da bani deloc. Pot sa cer pensie alimentara, daca traim impreuna?

Lawyer comments 1

Download discussion
Igor Brinișter
  • Advocate
  • Civil law
  • Family law
  • Real estate law
  • Business law
  • Other areas
  • Labour law
  • Other violations

Stimată Doamnă,

Sunteți în drept să solicitați soțului, tatăl copilului, să achite pensia de întreținere pentru copil chiar dacă locuiți împreună și nu ați desfăcut încă căsătoria.

În cazul în care vă adresați cu o cerere de chemare în judecată să încasați pensia de întreținere pentru copil, instanța de judecată va... mai detaliat decide să încaseze pensia de întreținere pentru copil începând cu ziua depunerii cererii de chemare în judecată.

Potrivit prevederilor art. 75 alin. (1) din Codul familiei, pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 - pentru un copil, 1/3 - pentru 2 copii şi 1/2 - pentru 3 şi mai mulţi copii.

De asemenea, Codul familiei reglementează la art. 76 situațiile în care veniturile părintelui care datorează plata pensiei de întreținere sunt fluctuante și nu sunt regulate, după cum urmează:

Articolul 76. Încasarea pensiei de întreţinere pentru

copilul minor într-o sumă bănească fixă

(1) În cazurile când părintele care datorează întreţinere copilului său are un salariu şi/sau alte venituri neregulate sau fluctuabile ori primeşte salariu şi/sau alte venituri, total sau parţial, în natură, ori nu are un salariu şi/sau alte venituri, precum şi în alte cazuri când, din anumite motive, încasarea pensiei de întreţinere, sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri, este imposibilă, dificilă sau lezează substanţial interesele uneia dintre părţi, instanţa judecătorească poate să stabilească cuantumul pensiei de întreţinere într-o sumă bănească fixă plătită lunar sau, concomitent, într-o sumă bănească fixă şi sub forma unei cote din salariu şi/sau alte venituri conform art.75.

(2) Cuantumul sumei băneşti fixe încasate în conformitate cu alin. (1) se determină de instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de starea materială şi familială a părţilor, de alte circumstanţe importante şi păstrîndu-se, dacă este posibil, nivelul anterior de asigurare materială a copilului.

În cazul în care copilul necesită un tratament, sunteți în drept să solicitați compensarea în jumătate a acestor cheltuieli suplimentare, deoarece în mod normal nimeni nu se așteaptă la astfel de cheltuieli.


Cu respect,
Igor Brinișter

07 december 2023