Buna ziua! Am depus o plângere la un sector de politie din Chisinau pe problema de falsificare a semnaturii mele. Am prezentat mostre de scrieri de ale mele și mi s-au luat si mostre de scris pe trei pagini in trei pozitii pentru expertiză grafoscopică a semnăturii. A trecut un an si 5 luni, cazul se tergiverseaza. Am mai scris o cerere să fiu informată despre rezultatul expertizei si mersul dosarului. Am așteptat o luna jumatate si nu am primit raspuns. Am sunat anchetatorului si mi-a zis ca mi-a trimis raspunsul. Am mers personal dupa raspuns, dar acolo scria ca "până în prezent nu a fost dispusă expertiza, fiindcă n-au fost acumulate suficiente probe necesare". La telefon însă m-a chemat să mai aduc niște mostre (caiete vechi de ale mele) care să fie trimise la expertiză. Va rog sa-mi spuneți, ce este aceasta? Nu este tergiversarea cazului?
P.S. Semnatura mea a fos falsificata intr-un proces verbal, prezentat ulterior la Camera Înregistrării de Stat, eu fiind secretarul adunarii, unde au fost schimbate cu buna stiinta numarul celor prezenti la adunare și datele cu privire la marimea salarilor.
In al doilea caz semnatura mea a fost falsificată intr-un certificat eliberat unui cetatean din afara Asociației, prezentat la primăria localității pentru a privatiza un lot de pământ. Ulterior acest lot a fost privatizat. In ambele cazuri semnătura este aceeași, dar nu este semnătura mea. Eu am banuieli cine ar fi putut semna in locul meu, la indicația președintelui.
Aș dori să aflu: dacă eu ma adresez personal intr-o instituție specializată pentru expertiza grafologică, rezultatul poate fi luat drept dovadă in dosar?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Mihai Guțu
Daca va adresati personal in vederea efectuarii unei expertize, puteti solicita prezentarea acestora in cadrul actiunii civile, insa acestea nu vor avea valoare probanta, ci vor fi doar consultative.
In cadrul unui proces penal, dispunerea expertizei se face, la cererea părţilor, de către organul de urmărire penală sau de către... mai detaliat instanţa de judecată, precum şi din oficiu de către organul de urmărire penală. Drept urmare, acelasi princiu se aplica.
Puteti depune o plingere impotriva inactiunilor organului de urmarire penala, fie la procuror fie la organul de urmarire penala. Ulterior, in cazul in care acestia nu vor solutiona problema, puteti sa depuneti o plingere la judecătorul de instrucţie la locul aflării organului care a admis încălcarea (nu a satisfacut demersul sau a admis alte incalcari).