Tata a dat-o pe mama in judecata pentru pensia alimentara pe copil 13 ani

12 march 2017 6

Nici nu stiu de unde sa incep, dar vreau mult sa ma ajutati! Sint fiica, cui sa ma pling? Tata a dat-o pe mama in judecata ca sa-i plateasca pensia alimentara pe copil 13 ani. Ea este peste hotare si n-a putut sa vina, de aceea tata a profitat. Asa ei inca nu-s divortati, se poate asa sa-i plateasca? Ii plateste de-acum 7 luni, dar documentele sint pe numele mamei gresite. Iar cecurile trebuie sa le plateasca pe un nume strain. Se poate asa? Sora achita prin oficiul postal - se poate? Cecurile le stringe. Va rog ajutati-ma!

Lawyer comments 1

Download discussion
  • Law student
  • Civil law

Buna Ludmila. Conform Codului familiei al RM TITLUL IV OBLIGAŢIA DE ÎNTREŢINERE DINTRE MEMBRII FAMILIEI
Capitolul 12 OBLIGAŢIA DE ÎNTREŢINERE DINTRE PĂRINŢI ŞI COPII
Articolul 74. Obligaţia părinţilor de a-şi întreţine copiii
(1) Părinţii sînt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material.
(2) Modul de plată... mai detaliat a pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi sau între părinţi şi copilul major inapt de muncă.
(3) Dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare.
In cazul dumneavoastra chiar daca parintii nu sunt divortati, mama e obligata sa plateasca pensia alimentara. In caz ca tatal nu actioneaza in interesele tale mama se poate adresa cu o cerere in instanta de judecata, daca ai tu dorinta sa locuiesti impreuna cu mama si daca dumneaei are posibilitate conform Codului familiei al RM Articolul 63. Domiciliul copilului minor
(1) În cazul cînd părinţii locuiesc separat, domiciliul copilului care nu a atins vîrsta de 14 ani se determină prin acordul părinţilor.
(2) Dacă un atare acord lipseşte, domiciliul minorului se stabileşte de către instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de interesele şi părerea copilului (dacă acesta a atins vîrsta de 10 ani). În acest caz, instanţa judecătorească va lua în considerare ataşamentul copilului faţă de fiecare dintre părinţi, faţă de fraţi şi surori, vîrsta copilului, calităţile morale ale părinţilor, relaţiile existente între fiecare părinte şi copil, posibilităţile părinţilor de a crea condiţii adecvate pentru educaţia şi dezvoltarea copilului (îndeletnicirile şi regimul de lucru, condiţiile de trai etc.)
(3) La determinarea domiciliului copilului minor, instanţa judecătoreasă va cere şi avizul autorităţii tutelare în a cărei rază teritorială se află domiciliul fiecăruia dintre părinţi.

25 april 2017