Ajutor social

15 noiembrie 2018 42

Buna! Am asa o problema! Mamei mele i s-a acordat ajutor social in anul 2012 pe baza de invaliditate. In 2014 a fost luata hotararea ca mama sa restituie banii primiti din cauza ca ea a inceput sa primeasca pensie. Acuma in 2018 iarasi a venit scrisoare in privinta intoarcerii sumei acordate cu 6 ani in urma. Ce fel de legi sunt astea? E ceva normal sa acorzi ajutor social dupa care sa ceri peste o perioada banii inapoi?

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Prestațiile de asigurări sociale achitate, pot fi solicitate spre restituire doar dacă au fost achitate eronat - nu persoanei care trebuie, mai mult decat trebuia, etc.
Sumele încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale, inclusiv pensiile, se recuperează de la beneficiari în termenul de prescripţie de 3 ani.
Legea... mai detaliat sistemului public de asigurări sociale, nr. 489/1999, art. 56 .
Deci, dacă până in 2015 nu s-au adresat in judecată, termenul este prescris, și într-un eventual litigiu, sau într-un raspuns oa acea scrisoare, trebuie să invocați excepția de tardivitate.

15 noiembrie 2018

In scrisoare este mentionat ca in cazul daca persoana primeste pensie de la stat atunci ei nu se cuvine ajutor social . Deci mama a primit vrio doua rate de acest ajutor dupa care peste vrio citeva luni a inceput a primi pensia. Dupa o perioada a fost o comisie... mai detaliat la locul de resedinta a mamei si acolo au vazut ca nu locuieste (din motive de sanatate am luat decizia sa locuiasca cu mine la Chisinau-mai aproape fiind spitale si farmacii).
Deci iarasi a venit scrisoare ca trebuie restituita toata suma a acestui ajutor social ca in caz contrar se vor duce actele la procuratura s.a.
La ce sa ma astept ? Judecata ?

15 noiembrie 2018
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Autoritatea va emite o Decizie de incasare, care este titlu executoriu, adică poate fi data la ececutare silită la executor judecătoresc, fără judecată.
Însă, Dvs trebuie sa contestați acea Decizie, dacă va fi emisă, in instanta de judecata, argumentand ca a trecut termenul de 3 ani de cand a fost achitat... mai detaliat ultimul ajutor.
Prealabil, pentru a evita emiterea Deciziei, ati putea scrie o scrisoare in adresa Autoritaii, prin care indicati că refuzați executatea obligatiei pe motivul expirării termenului de prescripție, cu trimitere la art. 56 alin. (1) din Legea mentionata mai sus.

15 noiembrie 2018

Multumesc !

15 noiembrie 2018