Am un credit de 50.000 lei

28 august 2019 400

Buna ziua. Am un credit si nu-l pot achita. Mi-au spus ca ma dau in judecata, dar nu stiu daca m-au dat deja sau nu. Vreau sa plec peste hotare. Imi vor permite sa ies sau sa ma intorc in tara.

Jurist comments 2

Download discussion
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Buna ziua Elvira,


În caz in care dosarul nu a ajuns încă la executorul judecătoresc, atunci Dvs. puteți liber să părăsiți hotarele țării.

Doar executorul judecătoresc poate aplica interdicția de a părasi țara.

Puteți verifica pe portalul instanțelor judecatoresti (instante.justice.md) daca dosarul este in instanta si la ce stadiu se află.

O zi bună... mai detaliat să aveți!

28 august 2019
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună ziua!

În cazul în care dosarul încă nu a ajuns în instanța de judecată va recomand sa va pregătiți pentru un eventual litigii și în eventualitate sa depuneți o referință la cererea de chemare în judecată.
Dacă sunt prevazute penalități și dobânzi de întârziere ați putea solicita reducerea acestora.
Totodată creditorul nu... mai detaliat le poate cere pe ambele.
Analizați contractul cu un jurist.
Dacă nu dispuneți de mijloace bănești suficiente solicitați un avocat la cerere de la CNAJGS, instituție ale care date de contact le găsiți accesînd link-ul de mai jos:
www.cnajgs.md

Aplicarea măsurii de asigurare sub forma interdicției de a părăsi țara este posibilă, doar, după ce exista o hotărâre judecătorească pusă în executare, iar executorul judecătoresc a întreprins toate celelalte acțiuni, însă, acestea nu au dat efectul scontat.
Astfel, pentru aplicarea acestei măsuri față de debitor executorul judecătoresc urmează să adreseaze instanței de judecată o cerere prin care solicita aplicarea față de debitor a unei asemenea măsuri.

Mai jos vedeți prevederile legale ale Codului de executare la acest capitol:
Articolul 64. Interdicţia de a părăsi ţara
(1) Interdicţia de a părăsi ţara în cel mult 6 luni se aplică de către judecător, la demersul executorului judecătoresc, doar atunci cînd prezenţa debitorului este necesară pentru executarea eficientă a documentului executoriu şi doar după luarea măsurilor de asigurare a executării documentului executoriu, cu obligarea executorului judecătoresc de a efectua periodic un control privind necesitatea menţinerii acestei interdicţii. Încheierea instanţei de judecată se execută imediat, însă poate fi atacată cu recurs. Demersul executorului judecătoresc privind interdicţia de a părăsi ţara se examinează pe baza materialelor anexate la demers, fără participarea părţilor. Instanţa care examinează demersul poate dispune citarea participanţilor la proces şi a executorului judecătoresc pentru a se pronunţa cu privire la temeiurile invocate în demers.
(11) Încheierea instanţei de judecată prin care se dispune aplicarea interdicţiei de a părăsi ţara se trimite spre executare Poliţiei de Frontieră din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
(2) Dacă este necesară menţinerea interdicţiei pe un termen mai mare, aceasta poate fi aplicată în mod repetat în urma unui demers motivat al executorului judecătoresc, dar nu mai mult de 3 ori în cadrul aceleiaşi proceduri de executare.
(3) În cazul încetării procedurii de executare în condiţiile art.83 lit.a)–c) şi e)–g) din prezentul cod sau restituirii documentului executoriu, interdicţia de a părăsi ţara se revocă de către executorul judecătoresc. În cazul în care în procesul de executare a documentului executoriu dispare necesitatea menţinerii interdicţiei de a părăsi ţara, precum şi în cazul încetării procedurii de executare în condiţiile art.83 lit.d) din prezentul cod, această interdicţie se revocă de către judecător la cererea executorului judecătoresc sau a părţilor în procedura de executare.
Articolul 641. Condiţiile aplicării şi menţinerii măsurilor de asigurare
Măsurile de asigurare în procedura de executare se aplică şi se menţin doar dacă aplicarea sau menţinerea lor este necesară şi proporţională.


Succes.

28 august 2019