Apărarea dreptului de proprietate - mijloc de transport

24 august 2016 91

Fabula: În 2006 N. a perfectat un contract de comodat și folosință a unei combine pe numele lui A. Tot în 2006 A. închieie un contract de schimb a combinei lui N. cu un autoturism cu F., fără a comunica lui N. În contractul de schimb a fost menționat că atoturismul aparține lui N. cu drept de proprietate privată exclusivă. Ulterior A. înmatriculează auto pe numele său (fără careva împuterniciri de la N., care este proprietar a autoturismului), fiind înstrăinat auto către D., ulterior către C. În 2011 N.a contestat în judecată înmatricularea ilegală a auto pe numele lui A., a lui D., a lui C. În 2012 instanța de judecată admite cerințele lui N., declară nule inmatriculările auto pe numele lui: A., D.; C. și obligă Cris Registru să înmatriculeze auto pe numele lui N., acesta fiind proprietarul auto. Cris Registru execută Hotărârea parțial, radiază înmatriculările auto pe numele A., D., C., dar refuză înmatricularea auto pe numele lui N., solicitând de la acesta prezentarea auto (pe care N. nu-l deținea de facto) la Direcția de înmatriculare și a contractului de schimb (în baza cărui N. a devenit proprietar). În 2013 N. depune cerere de chemare în judecată de revendicare a auto din posesiunea lui C., la care se afla auto. Pe parcursul examinării cauzei, N. află de la C. (pârât) că auto a fost distrus. N. își modifică cerințele și solicită instanței de judecată compensarea valorii bunului distrus de la C., fiind atras în calitate de copârît - Cris Registru. Instanța de fond a respins cererea lui N., motivul principal fiind faptul că instanța a constatat că actul juridic de înstrăinare a auto litigios de la D. (vezi mai sus) către C. este valabil (fără a exista asemeni cerințe, fără a fi prezentat și examinat în proces actul juridic respectiv), instanța de apel a respins apelul lui N., recursul a fost declarat inadmisibil. Prin concluzie, fiind respinse cerințele lui N. de apărare a dreptului de proprietate privată asupra auto prin compensarea valorii acestui, instanțele naționale au recunoscut valabile acte juridice declarate nule prin Hotărâre de judecată irevocabilă.
Soluția?

Jurist comments 1

Download discussion
Alexandr Tuceac
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil

Salut,

Din câte înțeleg din explicațiile oferite, instanțele au constatat atât înmatricularea ilegală, cât și actele juridice în baza cărora a fost efectuată înstrăinarea automobilului către D și către C. În cazul în care a fost pronunțată o astfel de hotărâre (care a rămas irevocabilă) anterior depunerii cererii de chemare în... mai detaliat judecată în 2013, instanța de judecată, examinând cererea în cauză, a pronunțat o hotărâre vădit ilegală, cu ignorarea principiului lucrului judecat. Acest principiu este consacrat inclusiv în practica CEDO pe marginea articolului 6.

Spre nefericire, eroarea judiciară nu a fost corectată de instanțele de apel și de recurs. Alte căi de atac naționale nu există.

Rămâne doar adresarea la CtEDO, cu invocarea încălcării art. 6 CEDO. Ulterior, după obținerea unui câștig, este posibilă atacarea hotărârii ilegale în procedura de revizuire (cale de atac extraordinară).

7 septembrie 2016