Care sunt drepturile mamei asupra propriului copil in cazul unei relatii conflictuale cu tatal acestuia?

11 iulie 2019 63

Suntem necasatoriti, avem un copil de aproape 6 ani, pe care l-am crescut impreuna pana acum in Elvetia. Eu si copilul avem dubla cetatenie md/ro. Tatal are doar ro. Copilul nascut la Cluj, apoi emigrat in Elvetia. Avem o relatie esuata si vrem sa ne separam. Eu am optiunea sa revin in Moldova. Fara copil nu pot face acest lucru.Tatal nu este de acord ca fiica lui sa fie educata in sistemul moldovenesc. Ce drepturi am eu sa iau de una singura niste decizii? Mentionez ca tatal copilului locuieste de 15 ani in Elvetia si in curind va obtine cetatenia acestei tari unde exista institutii si legislatie dure la orice capitol.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună ziua!

Stimată Doamnă VIO,
Nu cred că în Elveția după cum ați menționat Dvs ar exista "institutii si legislatie dure la orice capitol", ci exista o claritate, legi care spun ce se întâmplă în diverse situații și cum trebuie să se procedeze, dar nu un haos total precum este în Republica... mai detaliat Moldova, o țară în care legile noi sunt abrogate în mai puțin de un ant de la întrarea în vigoare sau și mai rău nici nu reușesc sa între în vigoare căci sunt anulate.
În Republica Moldova ambii părinți au drepturi egale în privința copiilor săi.

Avand în vedere faptul că copilul s-a născut la Cluj și a locuit permanent în Elveția, copilul are cele mai strânse legături juridice în primul rând cu statul Elvețian, apoi cu statul Român și doar în ultimul rand cu Republica Moldova.
Asta instanța de judecată competentă să examineze litigiile ce se vor ivi urmează a fi instanta de judecată competenta conform legilor Elveției deoarece, copilul locuiește și se dezvolta în acel mediu de foarte mult timp, aceia fiind și reședință obișnuită a copilului, precum și ultimul domiciliu comun al copiilor.
Chiar dacă admitem ca dvs veniți în Republica Moldova și inițiati procedura de divorț și stabilire a domiciliului copilului minor, Dvs veți comite o fraudă la lege, iar instanța de judecată nu ar trebui sa a cepte sa determine domiciliul copilului minor întrucât, aceasta pretenție nu este de competența ei.
În dependență de prevederile sistemului de drept al Elveției o eventuala hotărâre judecătorească adoptata de către instanța de judecată din Moldova ar putea să nu producă nici un efect în Elveția.

Recomandarea este sa consultați un avocat din cantonul elvețian pe teritoriul căruia sunteți domiciliați.

Totodată, gândiți-vă bine ce viitor îi doriți copilului Dvs. și ce vă doriți Dvs. personal când veți ajunge la o vârstă înaintată!


Succes.

11 iulie 2019