Ce consecinte pot urma pentru mine in calitate de fidejusor?

30 aprilie 2022 178

Buna ziua. In anul 2017 am semnat ca fidejusor pentru doua credite. Recent m-am intors acasa de peste hotare unde m-am aflat aproape doi ani si jumatate si m-am trezit cu doua scrisori care contin hotarari de judecata precum ca sunt obligata sa rambursez aceste credite. In caz contrar, va fi aplicat sechestru pe bunurile mele. Persoana care a luat creditele nu are niciun stres, cu toate ca a activat si activeaza legal in Republica Moldova. Daca ma eschivez si nu achit in pofida hotararilor (care au fost adoptate in lipsa mea), ce consecinte pot urma pentru mine? Nu am proprietati, cresc singura doi copii si ingrijesc doi batrani bolnavi, adica patintii mei. Pot sa dorm linistita?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Tatiana, nu poți dormi liniștit, executorul o să-ți creeze probleme mari, mari. E o întrebare delicată, tu poți azi, mânie să ieși pe viberul de pe telefonul +37368669950 și noi vom discuta.

1 mai 2022
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna Tatiana,
Nu puteți dormi chiar liniștită, deoarece creditorul are dreptul să încaseze fie de la Fidejusor, fie de la Debitorul de bază pentru care ați garantat executarea obligației.

În cazul în care încasează de la Dvs, in termen de 3 ani veți avea ulterior dreptul să vă adresați împotriva celui pentru... mai detaliat care ați garantat.

Mai jos vedeți prevederile legale care reglementau fidejusiunea la momentul încheierii contractul de fidejusiune, care azi sunt similare.

Articolul 1152. Limitele fidejusiunii
(1) Fidejusiunea nu poate exceda datoria debitorului şi nu poate fi făcută în condiţii mai oneroase.
(2) Fidejusiunea care excedă datoria debitorului sau care este făcută în condiţii mai oneroase este valabilă în limitele obligaţiei principale.
(3) Fidejusiunea poate fi contractată pentru o parte a obligaţiei şi în condiţii mai puţin oneroase.
(4) Obligaţia fidejusorului nu se majorează, după preluarea fidejusiunii, prin actele juridice făcute de debitorul principal.
Articolul 1153. Întinderea obligaţiilor fidejusorului
(1) Fidejusorul răspunde în toate cazurile doar pînă la suma maximă menţionată în contractul de fidejusiune.
(2) Pînă la suma maximă menţionată în contractul de fidejusiune, fidejusorul răspunde, în absenţa unei clauze contrare, pentru:
a) totalul, din momentul respectiv, al datoriei principale, în special atunci cînd datoria principală a fost modificată datorită vinovăţiei ori întîrzierii debitorului principal, însă în situaţia unei penalităţi contractuale sau a unei despăgubiri globale prevăzute pentru cazul încetării contractului, doar atunci cînd s-a convenit expres în acest sens;
b) cheltuielile de reziliere a contractului şi de urmărire în justiţie dacă trebuie suportate de debitorul principal în măsura în care fidejusorului i s-a dat la timp posibilitatea de a le evita prin satisfacerea cerinţelor creditorului.
c) dobînzile datorate de debitorul principal dacă s-a convenit în mod expres asupra acestui lucru.


Succes.

1 mai 2022