Chirie fara contract

14 ianuarie 2019 103

Bună! Ma confrunt cu o problema de ani de zile. O proprietară ofera in chirie o casă pe pământ, unde traiesc oameni care țin in ograda foarte mulți câini, care de multe ori ataca oamenii care merg pe alături. Câinii se înmulțesc și se înmulțesc, iar de la ei si cei vagabonzi. Este clar cunoscut ca ea ofera in chirie fara contract mai mult de 5 ani de zile unor oameni care de obicei sunt problematici. Recent au primit o scrisoare in care este scris despre comiterea unei infracțiuni și chemare la judecată a unui dintre chiriași.
Consider că acești oameni merita sa fie pedepsiti pentru asemenea rău care il fac. Unde ma pot adresa? Multumesc.

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
---
Faptul ca persoana incalca anumite norme de drept civil, la incheierea contractelor de locatiune (nu le inregistreaza la FISC, Cadastru) - este o problema privata, relativa, care nu poate fi denuntata de catre terti, pentru ca nu aveti un interes justificat pentru aceasta, sau mai bine... mai detaliat zis, interesul care l-ati enuntat - nu este justificat.

Faptul ca persoanele primesc citatii: sunt 2 momente - de unde Dvs ati avut acces la continutul corespondentei, secretul acesteia fiind protejat prin lege (nimeni nu poate citi scrisorile altuia). Si, prezumtia nevinovatiei (faptul ca e citat intr-un dosar penal, nu il transforma intr-un infractor).

Faptul ca sunt caini care ataca oameni - trebuie sa va adresati la autoritatea publica locala, sau, eventual, politie, pentru a interveni in vederea asigurarii sigurantei persoanelor.

14 ianuarie 2019
Viorica Chirnicinii
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Buna ziua. Referitor la faptul ca câinii ataca persoane si se plimba fara botnite si lesa Codul contraventional al R.Moldova prevede amenda destul de mare, de la 24-30 unitati conventionale , adica 1200-1500 lei. Dvs sunteti in drept sa depuneti plingere la APL, in forma libera.

14 ianuarie 2019
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună Nicoleta,

Ați putea sesiza atât autoritatea publica locală - Pretura de sector, cât și inspectorul de sector referitor la încălcările persoanei respective dacă, considerați că acesta admite încălcarea cel puțin a uneia dintre următoarele prevederi legale din Codul Contravențional al RM.

Articolul 157. Cruzimea faţă de animale
... mai detaliat (1) Încălcarea cerinţelor privind întreținerea animalelor, reglementate de legislația sanitar-veterinară, fapt ce poate periclita viaţa ori sănătatea acestora,
se sancţionează cu amendă de la 48 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(2) Aplicarea intenţionată a acțiunilor ce provoacă dureri sau suferinţă animalelor
se sancţionează cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(3) Acţiunile specificate la alin. (1) şi (2) care au avut drept urmare mutilarea sau moartea animalului
se sancţionează cu amendă de la 60 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(4) Lăsarea în primejdie a animalului de companie sau ținerea acestuia fără hrană sau medicamentele necesare
se sancţionează cu amendă de la 72 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 90 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
[Art.157 al.(4) în redacția LP159 din 12.10.18, MO416-422/09.11.18 art.649; în vigoare 09.12.18]
(5) Eschivarea deținătorului de animale de a supune animalele măsurilor de profilaxie prevăzute în Programul acţiunilor strategice de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii bolilor de la animale la om
se sancţionează cu amendă de la 12 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(6) Deplasarea liberă a cîinilor agresivi sau a celor periculoşi în raza localităţii sau transportarea acestora în transportul public fără lesă şi botniţă
se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale.
(61) Creșterea sau ținerea cîinilor fără autorizația necesară sau în condiții ce prezintă pericol pentru oameni sau animale
se sancționează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale.
[Art.157 al.(61) introdus prin LP159 din 12.10.18, MO416-422/09.11.18 art.649; în vigoare 09.12.18]
(7) Omiterea colectării deşeurilor provenite de la animalul plimbat în spațiul public
se sancţionează cu amendă de la 24 la 30 de unităţi convenţionale.
(8) Refuzul de a elimina animalul mort sau îngroparea acestuia în loc neautorizat
se sancţionează cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(9) Îndemnarea publică la cruzime față de animale sau justificarea acesteia
se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(10) Asmuțirea animalelor de companie la oameni sau la animale
se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
Articolul 158. Încălcarea regulilor de întreţinere
a cîinilor, pisicilor şi altor animale
(1) Încălcarea interdicţiilor sau a regulilor de întreţinere a cîinilor, pisicilor şi altor animale, aprobate prin decizie a autorităţii administraţiei publice locale,
se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 12 la 24 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.
(2) Plimbarea cîinilor sau altor animale în locuri publice contrar regulilor aprobate prin decizie a autorităţii administraţiei publice locale
se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale.
(3) Admiterea accesului cîinilor sau al pisicilor în exploatațiile de animale sau în unitățile de procesare, de fabricare ori de depozitare a produselor alimentare, în pieţe și tîrguri, cu excepţia cîinilor de serviciu, a cîinilor însoţitori, special pregătiţi pentru persoane cu dizabilități, precum şi a cîinilor de vînătoare avînd botniţă şi fiind conduşi în lesă de persoane autorizate,
se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.


Astfel, în cazul în care persoana respectiva a admis una sau mai multe încălcări ale prevederilor legale menționate aceasta, după caz, poate fi atrasă la răspundere contravențională atât de către Comisia administrativă, cât și și de către subdiviziunea competenta a Mai, reieșind din încălcările săvârșite de către persoana în cauză.

14 ianuarie 2019
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Privitor la darea în chirie a casei puteți sesiza Serviciul Fiscal de Stat, aceștia chiar va vor fi recunoscători pentru ca contribuiți la contracararea fenomenului de eschivarea de la plata impozitului pe venit din darea în posesie și folosință a imobilelor, fapt ce se pedepsește cu aplicarea unei amenzi și... mai detaliat a penalității pentru neînregistrarea contractelor de locațiune la Serviciul Fiscal de Stat și respectiv neachitarea impozitului pe venit cuvenit, cel târziu la data doua a lunii în curs pentru luna care a început.

14 ianuarie 2019