Concediu de creatie sau concediu academic

7 iunie 2019 216

Sunt cadru didactic. Intrebarea: pot solicita in baza legii acordarea unui concediu pe termen de un an, atunci cand am o vechime de munca de peste 20 ani in aceeasi institutie? De ce beneficii am dreptul?

Jurist comments 2

Download discussion
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare

Conform alin. 3, art. 134, Codul Educaţiei:

(3) Personalul didactic, ştiinţifico-didactic şi ştiinţific are dreptul la concediu de odihnă anual în condiţiile prevăzute de Codul muncii.

Articolul 130, Codul Muncii, prevede următoarele:

Articolul 120. Concediul neplătit
(1) Din motive familiale şi din... mai detaliat alte motive întemeiate, în baza unei cereri scrise, salariatului i se poate acorda, cu consimţămîntul angajatorului, un concediu neplătit cu o durată de pînă la 120 de zile calendaristice, în care scop se emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărîre).
(2) Unuia dintre părinţii care au 2 şi mai mulţi copii în vîrstă de pînă la 14 ani (sau un copil cu dizabilităţi), părinţilor singuri necăsătoriţi care au un copil de aceeaşi vîrstă li se acordă anual, în baza unei cereri scrise, un concediu neplătit cu o durată de cel puţin 14 zile calendaristice. Acest concediu poate fi alipit la concediul de odihnă anual sau poate fi folosit aparte (în întregime sau divizat) în perioadele stabilite de comun acord cu angajatorul.

Conform pct. 4, Convenţia Colectivă Nr. 444 din 25.03.2016 (nivel de ramură) pe anii 2016-2020, membrii Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei au dreptul la:

(4) Cadrelor științifice din organizațiile din sfera științei și inovării li se acordă, în modul și în condițiile stabilite în statutul organizației respective:
a) un concediu plătit cu durata de până la 6 luni, nu mai rar decât o dată la 10 ani de activitate științifică, pentru finalizarea unor tratate, studii, incluse în programele de cercetare ale organizațiilor din sfera științei și inovării, cu aprobarea consiliului științific al organizației;
b) un concediu plătit cu durata de până la un an, o singură dată, pentru redactarea tezei de doctor habilitat, cu aprobarea consiliului științific al organizației.

Deci, legea prevede maxim 120 zile pentru concediul neplătit, şi un an o singură dată, pentru redactarea tezei de doctor habilitat, cu aprobarea consiliului științific al organizației.

Mai multe detalii găsiţi aici: http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=363959

Servus

7 iunie 2019
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Aveți dreptul la concediu de pînă la un an, pentru asemenea experiență. Chiar la doi ani, aș spune.
Vedeti art. 300 alin. (1) din Codul Muncii, pe care il accesati aici : http://lex.justice.md/md/326757/

15 august 2019