Bună ziua! Am contract de muncă pe perioadă determinată, care se încheie aproape când copilul împlinește un an de zile. Contractul menționat nu poate fi prelungit. Vreau după încheierea acestuia să ies la lucru pe câteva ore în altă parte! Întrebarea este dacă o sa primesc mai departe indemnizația ca asiguratǎ până ce copilul împlinește 2 ani (așa am ales inițial). Cunosc că potrivit legii cei cu contract pentru perioadă nedeterminată pot simultan lucra și primi indemnizația! Nu sunt sigură că această preveder se aplică și în cazul celor cu contract pe perioadă determinată, atunci când angajatorul nu vrea să prelungească contractul! Mulțumesc frumos de răspuns!
Veaceslav Domenco
Bună ziua!
Situația Dvs. este reglementată de Legea nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale și Hotărârea Guvernului nr. 1478/2006, care stabilesc condițiile de acordare și menținere a indemnizației pentru creșterea copilului până la 2 ani.
Răspunsul pe scurt:
Da, puteți continua să primiți indemnizația... mai detaliat pentru creșterea copilului până la 2 ani, chiar dacă a expirat contractul de muncă pe perioadă determinată, cu condiția ca la data suspendării activității (concediul de îngrijire a copilului) să fi fost asigurată în sistemul public de asigurări sociale.
Explicație detaliată:
1. Calitatea de asigurată:
La momentul nașterii copilului și la intrarea în concediul pentru îngrijirea copilului, dacă aveați un contract de muncă valabil și ați suspendat activitatea conform art. 124 din Codul muncii (pentru îngrijirea copilului), ați dobândit dreptul la indemnizație pentru întreaga perioadă până la 2 ani, indiferent dacă ulterior contractul expiră.
2. Continuarea indemnizației după expirarea contractului:
Legea nu condiționează continuarea plății indemnizației de existența unui contract de muncă activ pe toată durata concediului.
Important este că dreptul s-a născut în timpul în care erați asigurată.
Așadar, faptul că angajatorul nu prelungește contractul nu afectează dreptul deja câștigat.
3. Activitate ulterioară part-time:
Conform legii, părintele poate desfășura activitate profesională cu jumătate de normă sau pe cont propriu (PFA, patentă etc.), fără a pierde indemnizația.
Condiția este ca venitul lunar obținut să nu depășească 3 salarii medii lunare pe economie (actualizat anual de CNAS; în 2024 era aprox. 34500 lei × 3).
Totodată, trebuie să anunțați CNAS despre noul raport de muncă (contract part-time).
4. Ce trebuie să faceți:
Continuați să primiți indemnizația conform deciziei CNAS.
Dacă începeți un nou job part-time: depuneți o cerere informativă la CNAS însoțită de copia noului contract de muncă, menționând că venitul nu depășește plafonul legal.
---
Recomandare:
Pentru siguranță, puteți adresa o solicitare scrisă CNAS (sau Casei Teritoriale) explicând situația, anexând copii ale contractului expirat și al celui nou (când îl aveți), pentru confirmare oficială.