Contestarea procesului-verbal pentru depășirea vitezei

16 апреля 2025 0

Bună ziua. Am primit prin poştă un proces-verbal pentru depăşirea vitezei fixate de camera de supraveghere a traficului. Maşina în cauză a fost procuratà de mine în 2019 cu procură generală de la proprietar, după care în anul 2021 am vândut-o altei persoane tot în baza unei procuri. Procesul-verbal primit a fost intocmit pe numele meu pentru că aşa a declarat proprietarul prezentând la poliţie procura din 2019, care e expirată. L-am informat pe agentul constatator că am vândut mașina vizată altei persoane şi am datele acesteia. Cu toate acestea, agentul constatator insistă ca eu să achit amenda. Prin urmare, am depus contestație. temeiulA avut dreptul agentul constatator să-mi întocmească proces-verbal în temeiul unei procuri expirate pe care a prezentat-o proprietarul maşinii, sau trebuia să-mi trimită mai întâi o citație ca să mă prezint pentru a declara dacă mai am maşina sau nu? Mulţumesc!

Jurist comments 1

Download discussion
Andrei Țurcan
  • Юрисконсульт
  • Уголовное право
  • Дорожные правонарушения
  • Иные правонарушения
  • Иные отрасли

Buna ziua Dl. Sergiu. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, există câteva principii relevante pentru situația descrisă de dvs.:

1. Principiul caracterului personal al răspunderii contravenționale Răspunderea contravențională este personală și se aplică doar persoanei care a săvârșit contravenția. În cazul dvs., dacă vehiculul nu mai este în posesia dvs.,... mai detaliat acest principiu ar putea fi invocat pentru a demonstra că nu sunteți responsabil de contravenția constatată. Important e daca in pozele camerelor se poate observa cineva e soferul sau nu.

2. Procedura de întocmire a procesului-verbal: Agentul constatator are obligația de a verifica temeinicia documentelor prezentate și de a cita persoana implicată pentru clarificarea situației. Dacă procura prezentată este expirată, aceasta nu mai are valabilitate juridică, iar agentul constatator ar fi trebuit să investigheze mai profund înainte de a emite procesul-verbal.

3. Contestația procesului-verbal: Conform Codului, aveți dreptul să contestați procesul-verbal dacă considerați că a fost întocmit în mod eronat. Este important să prezentați toate dovezile care susțin faptul că vehiculul nu se mai află în posesia dvs.

Recomand să solicitați sprijinul unui avocat sau jurist pentru a vă asigura că toate argumentele juridice sunt bine fundamentate. Va rog nu ezitati sa ma contactati pentru careva intrebari. Multumesc.

17 апреля 2025