Contract de muncă sau contract de prestare servicii?

18 octombrie 2018 274

Doresc să angajez o persoană în calitate de deritecatoare, pentru un SRL. Ce ar fi mai avantajos financiar (în privința impozitelor etc.) pentru ambele părți: un contract de muncă sau un contract de prestare servicii? În cazul dat, poți să te înregistrezi ca PFA cu prestarea serviciilor de curățenie? Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Buna ziua,
Din punct de vedere financiar, întrebați contabila.
Cu prestări servicii ar fi mai usor deoarece nu duceți o evidență a persoanei, CNAS, CNAM, FISC, achitați doar suma pentru serviciu prestat, iar prestatorul deja urmează să se ocupe de plăți. Suma achitată urmînd a fi trecută la cheltuielile entități i.
CIM e... mai detaliat invers, urmează să aveți mai multă grijă de angajat cu interacțiune minim la instituțiile sus vizate.

18 octombrie 2018
Igor Popa
  • Avocat
  • Dreptul afacerilor

Cu privire la întrebarea dvs. venim cu următorul răspuns:

Din perspectivă fiscală este avantajos pentru dvs. în calitate de administrator al unui SRL (potențial angajator) să încheiați cu persoana care va presta servicii de curățenie un contract de prestări servicii. În acest caz, veți putea deduce din impozitul pe venit, cheltuielile... mai detaliat aferente activității de întreprinzător, adică remunerarea persoanei în cauză.
Totodată, urmează ca persoana dată să înființeze o întreprindere individuală, care nu este dificil de creat însă presupune anumite responsabilități/obligații față de organele statutului (plata diferitor taxe, asigurări sociale și asigurări de sănătate). Astfel, persoana care fondează o astfel de întreprindere trebuie în mod individual și independent să interacționeze cu aceste instituții de stat (Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și altele) ceea ce necesită timp și cunoștințe în domeniu sau contractarea de servicii a unui contabil.
În acest context, relație de afaceri „avantajoasă pentru ambele părți” ar fi totuși semnarea unui contract de muncă cu persoana care va presta servicii de curățenie. Deși, acest lucru ar presupune creșterea cheltuielilor pentru serviciile prestate de acest salariat, acest fapt ar fi mult mai simplu/comod pentru persoana care va presta servicii de curățenie.
În plus, în urma ultimelor modificări ale legislației fiscale (Codul Fiscal al Republicii Moldova) s-au diminuat cheltuielile fiscale ale angajatorului cu privire la remunerarea salariaților, existând posibilitatea acordării tichetelor de masă care pot fi de asemenea deduse de către angajator.

Pentru mai multe detalii puteți apela la Serviciul Suport Clienți la nr. (22) 22 44 88

19 octombrie 2018
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Cit privește necesitatea de înființare a unei întreprinderi individuale, legislația nu prevede asemenea obligație, astfel poate fi atît persoa ă fizică cît și juridică.

19 octombrie 2018
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei

Daca persoana fizica care presteaza servicii nu este inregistrata sa desfasoare activitate de intreprinzator, atunci toate platile efectuate de SRL pentru aceste servicii se vor impozita ca plati salariale.

Vedeti art. 88 alin. (5) din Codul fiscal http://lex.justice.md/md/326971/ ; Anexa Nr. 3 a Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pentru... mai detaliat 2018; Anexa Nr. 1 din Legea cu privire la mărimea, modul şi termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală http://lex.justice.md/md/312789/

Drept concluzie, dpdv al impozitelor si contributiilor, nu exista un beneficiu pentru SRL daca persoana fizica, care va presta serviciile respective, nu este inregistrata in calitate de intreprinzator individual. In schimb, exista riscul ca acest contract de prestari servicii (civil), sa-i fie aplicata legislatia muncii (cu toate garantiile salariale aferente, asa ca concedii medicale, concedii sociale, etc), daca instanta de judecata constata ca printr-un contract civil, se reglementeaza de fapt raporturi de munca (adica exista elemente de subordare de serviciu, grafic de lucru, etc). In acest sens, vedeti art. 2 alin. (3) din Codul muncii http://lex.justice.md/md/326757/

Va recomand sa angajati persoana fizica printr-un contract individual de munca; sau sa contractati o companie de oustaffing in acest sens. Sunt companii specializate in asemenea servicii, iar regimul fiscal este diferit decit cel mentionat mai sus pentru angajarea unei persoane fizice.

21 octombrie 2018