Buna ziua. Parintii au privatizat un apartament cand si sora mea eram minore (am fost incluse in actul de privatizare). Mai tarziu, parintii au divorat, iar eu si sora mea nu mai locuim de 25 de ani in acel apartament, in care continua sa locuiasca doar tata. In apartament a avut loc un incendiu si, ca urmare, au fost cauzate pagube apartamentului vecinilor de jos. Vecinii ne-au contactat pe noi (fiicele locatarului respectiv) si pretind ca noi sa contribuim la reparatia apartamentului lor. Noi de la tata nu am avut nimic in ultimii 25 de ani si nu consideram ca suntem datoare lui cu ceva. Vecinii, insa, sustin ca suntem coproprietare, prin urmare, responsabile pentru pagubele mentionate si ne-au amenintat ca ne vor da in judecata si pe noi. Sunt corecte si legale pretentiile vecinilor? Mersi mult.
Serghei Marciuc
Bună ziua. Dacă ați participat la privatizare și sunteți înscrise ca coproprietari, chiar dacă nu locuiți în acel apartament, dreptul de proprietate nu se stinge.
Referitor la răspundere... așteptați acțiunea în judecată ca să vedeți pe ce și cum își vor întemeia pretențiile vecinii, ulterior deja veți decide să le compensați... mai detaliat cheltuielile sau nu.
Codul civil prevede că în caz de incendiu prejudiciul se recuperează de la autorul incendiului și nu de la proprietarul imobilului.
Articolul 2002. Prejudiciul cauzat în caz de extremă necessitate
(1) Prejudiciul cauzat de o persoană în caz de extremă necesitate urmează a fi reparat de ea.
(2) Luînd în considerare împrejurările în care a fost cauzat prejudiciul, instanţa de judecată poate obliga la repararea lui terţul în al cărui interes a acţionat autorul prejudiciului sau poate exonera de obligaţia de reparare, integral sau parţial, atît autorul prejudiciului, cît şi terţa persoană.
(3) Prejudiciul produs în urma stingerii sau localizării unui incendiu va fi reparat de autorul incendiului.