Demisie din functia publica in perioada concediului pentru ingrijirea copilului?

6 iulie 2023 3

Buna ziua. In timp ce ma aflam in concediu pentru ingrijirea copilului pana la virsta de 3 ani, am ramas insarcinata cu al doilea copil si, inainte de a implini primul copil trei ani, am iesit in concediu de maternitate cu al doilea copil. Sunt functionar public si recent angajatorul m-a anuntat ca functia mea a fost lichidata si ca nu are alte functii publice vacante ca sa-mi ofere in loc. Prin urmare, potrivit angajatorului, sunt obligata sa scriu cerere de demisie. In acelasi timp, am fost informata ca institutia nu poate sa accepte cererea mea pentru concediu de ingrijire a copilului (a celui de-al doilea copil al meu) pana la varsta de 3 ani.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua.
Nu e corectă informația furnizată de angajator. Nu sunteți obligată să scriți cerere de demisie.
Legea 158/2008 prevede:
Articolul 55. Reîncadrarea în funcţia publică

(1) În cazurile în care motivele ce au provocat suspendarea raporturilor de serviciu încetează sau, după caz, la sfîrşitul perioadei pentru care a fost aprobată cererea de suspendare,... mai detaliat funcţionarul public este reîncadrat în funcţia publică exercitată înainte de suspendare sau într-o funcţie publică echivalentă vacantă ori temporar vacantă dacă cea anterioară nu mai există, cu excepţia situaţiei în care autoritatea publică a fost lichidată. Dacă în cadrul autorităţii publice nu există funcţie publică echivalentă vacantă ori temporar vacantă, cu acordul în scris al funcţionarului public, acesta poate fi reîncadrat într-o funcţie publică de nivel inferior, iar în caz de lichidare a autorităţii sau dacă funcţionarul nu acceptă transferul, acesta este eliberat din funcţie în condiţiile art. 63.

(2) Reîncadrarea funcţionarului public în funcţia publică înainte de expirarea perioadei pentru care a fost aprobată suspendarea raporturilor de serviciu se face la cererea acestuia, depusă cu cel puţin 14 zile înainte de reîncadrare.

(21) Reîncadrarea funcţionarului public în condiţiile alin. (1) şi (2) se dispune prin act administrativ al persoanei/organului care are competenţă legală de numire în funcţie.

(3) Pe perioada suspendării raporturilor de serviciu, autorităţile publice au obligaţia să rezerve funcţia publică. Ocuparea acesteia de către o altă persoană se face pe o perioadă determinată. Pe perioada suspendării, raporturile de serviciu nu pot înceta şi nu pot fi modificate decît la iniţiativa sau cu acordul funcţionarului public respectiv, cu excepţia încetării raporturilor de serviciu în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor.

7 iulie 2023
Maria Gogu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Doamna Valentina, pe lângă cele menționate de colegul meu vreau să vă informez că potrivit art. 64 alin. (42) din Lega cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public “Nu se admite eliberarea funcționarului public în perioada aflării lui în concediului de maternitate, concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului... mai detaliat până la vârsta de 3 ani, concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani.”
Prin urmare, vă recomand următoarele:
1. să nu scrieți cererea de demisie, nu este o obligație dar un drept;
2. verificați dacă ați fost anterior informată despre faptul că funcția pe care o exercitați nu mai există și dacă a fost solicitată prezența Dvs pentru a vă reîncadra într-o altă funcție;
3. solicitați printr-o cerere scrisă, în temeiul art. 55 din Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public reîncadrarea într-o altă funcție;
4. solicitați să vă elibereze în scris motivul refuzului de a primi cererea pentru îngrijirea copilului minor.
În cazul în care veți primi refuz de reîncadrare într-o altă funcție, atunci va fi necesar să vă adresați în instanța de judecată iar după caz consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității pentru a vă face dreptate.
În cazul în care v-am fost de folos, rog să veniți în adresa noastră cu o reacție, mulțumim!

7 iulie 2023