Deschiderea unui cabinet stomatologic in bloc locativ?

11 iulie 2018 437

Buna ziua. Va rog sa ma clarificati referitor la problema cu care ma confrunt. Locuiesc la bloc unde la primul nivel, sub apartamentul meu, se intentioneaza sa fie deschis un cabinet stomatologic. Eu nu sunt de acord si nici nu am semnat. Este oare in drept proprietarul cabinetului stomatologic sa faca lucrari de replanificare si reparatie daca nu are acordul cel putin a locatarilor care sunt uniti la acelasi canal de ventilatie naturala (exact deasupra cabinetului stomatologic)? Cum putem preintimpina riscurile pentru sanatate, precum: aer poluat cu substante chimice si bacterii, zgomot, discomfort psihologic?

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Este in drept daca a reusit sa schimbe destinatia incaperii, din locativ in nelocativ. Adresati-va cu o petitie la Primarie sa aflati daca s-a schimbat destinatia incaperii, pe ce baza, si daca s-a autorizat functionarea unei unitati comerciale acolo.

16 iulie 2018

Multumesc mult pentru raspuns, dar as dori sa concretizez doua intrebari:
1. Poate o persoana sa deschida cabinet stomatologic, cu schimbarea destinatiei din locativ in nelocativ, fara a avea acordul confirmat notarial al tuturor locatarilor din scara?
2. Poate, in acest caz, sa fie valida semnatura numai a presedintelui asociatiei locatarilor (fara... mai detaliat sa fie intrebati locatarii)?
Multumesc.

16 iulie 2018
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Trebuie acordul proprietarilor de apartamente din bloc.
*
Articolul 6. Schimbarea destinaţiei locuinţelor

(3) Trecerea locuinţelor proprietate privată în categoria încăperilor cu altă destinaţie decît cea de locuinţă se efectuează la decizia proprietarului (în cazul unui proprietar) ori, după caz, cu acceptul proprietarilor locuinţelor (în cazul mai multor proprietari în blocul locativ)... mai detaliat în condiţiile alin.(4).
(4) Trecerea locuinţelor în categoria încăperilor cu altă destinaţie decît cea de locuinţă în blocurile locative cu apartamente proprietate privată se face cu acordul autentificat notarial al tuturor proprietarilor de apartamente şi de încăperi cu altă destinaţie decît cea de locuinţă.
(5) Trecerea locuinţelor în categoria încăperilor cu altă destinaţie decît cea de locuinţă se efectuează în conformitate cu prevederile prezentei legi şi cu legislaţia privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului.
(6) Modul de efectuare a cercetării tehnico-sanitare a locuinţelor pentru recunoaşterea sau atribuirea lor la categoria celor inutilizabile pentru locuire, precum şi modul de folosire, reamenajare sau demolare a lor se stabilesc de către Guvern.
Sursa: http://lex.justice.md/md/358764/

16 iulie 2018