Parinții mei au locuit 36 ani într-o casa care apartinea colhozului de atunci, fiind tineri specialisti. Acum am incercat sa obținem dreptul de proprietate asupra casei respective, însă am întimpinat dificultăți, precum că locuința dată este cota valorica a fostului colhoz. Ce sa facem? Cum o privatizam?
SILVIU POTÎRNICHE
Bine ai venit pe yAvo!
•••
Vedeti ce prevede acest articol din Codul Civil:
Articolul 526. Uzucapiunea dreptului contrar cuprinsului registrului de publicitate
(1) Dreptul de proprietate asupra unui bun imobil sau mobil poate fi înregistrat în registrul bunurilor imobile sau într-un alt registru de publicitate cu caracter constitutiv, în sensul art.420, în temeiul... mai detaliat hotărîrii judecătoreşti prin care se constată uzucapiunea, în folosul posesorului sub nume de proprietar care l-a posedat timp de 10 ani, în una din următoarele situaţii:
a) proprietarul înregistrat în registrul de publicitate a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa juridică;
b) în registrul de publicitate a fost înregistrată declaraţia de renunţare la proprietate;
c) bunul imobil este un teren, cu sau fără construcţii, care nu a fost supus înregistrării primare în registrul bunurilor imobile.
(2) În toate cazurile, posesorul poate dobîndi dreptul numai dacă a depus cererea de înregistrare a dreptului de proprietate, în temeiul hotărîrii judecătoreşti, în registrul de publicitate înainte ca un terţ să fi depus propria cerere de înregistrare a dreptului în folosul său, pe baza unui temei legitim, în cursul sau chiar după împlinirea termenului necesar pentru uzucapiune.
(3) În cazurile prevăzute la alin.(1) lit.a) şi b), termenul necesar pentru uzucapiune nu începe să curgă înainte de data decesului sau, după caz, de data în care a încetat existenţa juridică a proprietarului, respectiv înainte de data înregistrării declaraţiei de renunţare la proprietate, chiar dacă intrarea în posesia bunului s-a produs la o dată anterioară.
—-
In cazul Dvs, colhozul si-a incetat existenta juridica, deci ar putea fi intrunita conditia prevazuta la litera a) din norma citata.
Dar trebuie de vazut dupa cine este inregistrat dreptul de proprietate in Registrul bunurilor imobile.
Probabil aveti nevoie de un avocat.
Ce dificultati anume intimpinati in procesul de privatizare? V-ati adresat la autoritatea publica locala cu cerere de privatizare?