Eliberarea din functie

2 august 2019 32

De ce indemnizatii beneficiaza un functionar public cu statut special la eliberarea din functie din propria dorinta?

Jurist comments 1

Download discussion
Petru Istrati
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua,

În cazul în care vă referiți la funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, eliberarea din funcție din propria dorință reprezintă încetarea raportului de serviciu prin demisie, astfel precum este stabilit în art. 38 alin. (1) lit. a) al Legii nr. 288 din... mai detaliat 16.12.2016 privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (dacă nu sunt, eventul, și alte temeiuri de încetare a raporturilor de serviciu prevăzut la același articol).

În această situație, temeiul de încetare a raporturilor de serviciu (demisia) nu se încadrează în condițiile, pentru oferirea îndemnizației, prevăzute de art. 49 al aceleiași legi, care dispune:

[...]2) În cazul încetării raportului de serviciu, în temeiul dispoziţiilor art. 38 alin. (1) lit. b), c), şi e), funcţionarul public cu statut special beneficiază de o indemnizaţie unică, al cărei cuantum variază în funcţie de vechimea calendaristică în organele apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice după cum urmează:
a) pînă la 5 ani – în mărime de 3 salarii lunare;
b) de la 5 la 10 ani – în mărime de 6 salarii lunare;
c) de la 10 la 15 ani – în mărime de 8 salarii lunare;
d) de la 15 la 20 de ani – în mărime de 10 salarii lunare;
e) de la 20 la 25 de ani – în mărime de 14 salarii lunare;
f) de la 25 la 30 de ani – în mărime de 16 salarii lunare;
g) de peste 30 de ani – în mărime de 18 salarii lunare.
(3) Indemnizaţia unică se acordă o singură dată în carieră.
(4) În cazul încetării în mod repetat a raportului de serviciu cu drept de pensie, indemnizaţia menţionată la alin. (2) se stabileşte astfel încît să excludă valoarea indemnizaţiei primite anterior.
(5) În cazul în care raportul de serviciu încetează în temeiul dispoziţiilor art. 38 alin. (1) lit. f), funcţionarul public cu statut special beneficiază de o indemnizaţie în condiţiile stabilite de legislaţia muncii.
(6) În vechimea calendaristică prevăzută la alin. (2) se include întreaga vechime acumulată în funcţii publice (militare, speciale), în condiţiile prezentei legi.


Prin urmare, vor fi aplicabile prevederile Legii nr. 158 din 04.07. 2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public care stabilește în cadrul art. 4 alin. (2) că, prevederile acesteia se aplică funcţionarilor publici cu statut special (colaboratorilor serviciului diplomatic, serviciului vamal, ai organelor apărării, de prevenire şi combatere a corupţiei, securităţii naţionale şi ordinii publice, altor categorii stabilite prin lege) în partea care nu este reglementată prin legi speciale.

În continuare, art. 42 alin. (3) al legii citate imediat mai sus, dispune privind situația în care: ,,În cazul pensionării anticipate ori obţinerii dreptului la pensie pentru limită de vîrstă sau în cazul încetării raporturilor de serviciu, funcţionarul public, la cererea lui scrisă, depusă pînă la data survenirii situaţiilor menţionate, beneficiază, pentru fiecare an complet de vechime în serviciul public, de dreptul la o indemnizaţie unică în proporţie de 15% din salariul de bază determinat conform clasei de salarizarela momentul depunerii cererii în cauză. Acordarea indemnizaţiei respective se consemnează în dosarul personal şi în carnetul de muncă. În cazul în care funcţionarul public a primit indemnizaţia unică în condiţiile specificate în prezentul alineat şi continuă să activeze în serviciul public sau în cazul reangajării în serviciul public, la încetarea raporturilor de serviciu sau în cazul pensionării în timpul exercitării funcţiei publice, indemnizaţia unică i se va acorda în mărimea cuvenită pentru anii compleţi de vechime în serviciul public după perioada pentru care a fost achitată indemnizaţia unică anterioară”.

În cazul în care vă referiți la funcționarul public cu statut special din cadrul altor autorități decât Ministerul Afacerilor Interne, consultați legea specială care prevede activitatea acestora sau veniți aici cu o concretizare.

Puteți accesa legile citate anterior la următoarele link-uri:
http://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=110602&lang=ro
http://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=115176&lang=ro

25 august 2019