Buna ziua. Am 2 credite contractate de la o companie nebancara. Nu le-am rambursat si executorul mi-a blocat contul salarial. Dupa un timp mi-am schimbat serviciu, am facut alt cont salarial, dar si acesta a fost blocat. Executorul mi-a cerut sa achit 4.000 lei ca sa-mi deblocheze contul. Am fost la acesta la birou si am achitat suma ceruta. Executorul mi-a deblocat contul si mi-a spus ca trebuie sa achit lunar o suma similara. I-am spus ca nu voi putea achita 4,000 lei, ci doar 2,000. Executorul nu a acceptat propunerea mea si timp de cinci luni am fost nevoit sa platesc lunar cate 4.000 lei. Dupa aceasta, din anumite cauze nu am putut sa achit timp de 2 luni. Executorul a pornit dosar contraventional si mi-a blocat din nou contul. Acum acolo figureaza suma de -27.000 lei. Ce pot face in aceasta situatie? Pot sa depun plangere impotriva executorului sau sa-l dau in judecata?
Mihail Grigoraş
Buna Andrian, în cazul DVS nu poți să te adresezi cu nici-o cerere nicăeri și nici în judecată. Tu ețti în drept să te adresezi la executor cu o cerere, ca cuantumul să fie reținut în mărime de 20%, așa este indicat în Codul de executare Articolul 106.... mai detaliat Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri
ale debitorului
(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.
(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator.
[Art.106 al.(4) modificat prin LP132 din 07.10.21, MO249-253/15.10.21 art.295; în vigoare 15.10.21]