Buna ziua. In anul 2000 a murit strabunelul, el avea 2 fiice - bunica mea si sora ei, care a murit si ea peste cativa ani. Bunica este prima care poate pretinde la mostenirea bunurilor tatalui ei, dar din cauza ca nu a gasit timp si bani, nu a mers la un notar sa intre in drepturile de mostenitor legal. Intrebare: Este vreun termen limita si daca da, poate sa mai faca ceva? Care ar fi pasii care urmeaza ca sa devina mostenitor peste 17 ani de la moartea tatalui ei?
Igor Brinișter
Bună ziua Dna Stela,
Vă rog frumos să concretizați dacă sora care a decedat are un soț, copii sau nepoți?
În cazul există 2 opțiuni de acceptare a moștenirii și oricare nu ați alege-o mai întâi urmează să vă adresați în instanța de judecată. Acest opțiuni sunt:
1. Adresarea în instanța de judecată... mai detaliat pentru prelungirea termenului de acceptare a succesiunii în temeiul articolului articolului 582 Cod civil al R.S.S. Moldovenești -
„Prelungirea termenului pentru acceptarea succesiunii” care prevedea:
Termenul pentru acceptarea succesiunii, stabilit de articolul 581 din prezentul Cod, poate fi prelungit de către instanţa de judecată, dacă aceasta găseşte, că el a fost scăpat din motive întemeiate. Succesiunea poate fi acceptată după expirarea termenului susarătat şi fără a se cere aprobarea instanţei judecătoreşti, dacă toţi ceilalţi moştenitori, care au acceptat succesiunea, îşi vor da pentru aceasta consimţămîntul.
În aceste cazuri moştenitorului, care a scăpat termenul pentru acceptarea succesiunii, i se transmite numai acea parte din bunurile ce i se cuvin, care, fiind acceptată de ceilalţi moştenitori sau trecută la stat, s-a păstrat în natură, precum şi mijloacele băneşti realizate în urma vînzării celorlalte bunuri ce i se cuvin..
2. Adresarea unei cereri în instanța de judecată privind constatarea locului deschiderii succesiunii și acceptării succesiunii prin intrarea de facto în posesia bunurilor în temeiul articolului 581 Cod civil al R.S.S.Moldovenești - „Acceptarea succesiunii” care prevedea:
Pentru a dobîndi succesiunea moştenitorul trebuie s-o accepte. O succesiune nu poate fi acceptată sub condiţie sau cu rezerve.
Se consideră, că moştenitorul a acceptat succesiunea, dacă el a întrat de fapt în posesia sau administrarea bunurilor succesorale sau dacă a depus la organul notarial al locului deschiderii succesiunii o declaraţie de acceptare a ei.
Actele arătate în prezentul articol trebuie să fie săvîrşite în curs de şase luni din ziua deschiderii succesiunii.
Persoanele, pentru care dreptul la succesiune se naşte numai în caz de neacceptare a succesiunii de către alţi moştenitori, pot declara, că consimt să accepte succesiunea în cursul părţii rămase a termenului pentru acceptarea succesiunii. Dacă această parte este mai mică de trei luni, ea va fi prelungită pînă la trei luni.
Succesiunea acceptată este considerată, că aparţine moştenitorului din momentul deschiderii succesiunii.
Dat fiind faptul că străbunicul Dvs. a decedat în anul 2000, în cazul dat urmează a fi aplicate prevederile Codului civil al R.S.S.Moldovenești, deoarece această lege era în vigoare la data deschiderii succesiunii.
După ce instanța de judecată va adopta o hotărâre judecătorească, așteptați 30 să expire termenul de apel, solicitați la Cancelarie aplicarea ștampilei și mențiunii că hotărârea a intrat în vigoare și mergeți cu aceasta la un notar din raza sectorului, sau raionul unde se află bunurile.
Notarul de asemenea o să vă solicite anumite acte printre care:
- certificatul de deces, certificatul de naștere al persoanei moștenitor, buletinul de identitate și altele.