Multiple credite de la companii de microfinantare

15 mai 2018 22

Buna ziua. Am nevoie de consultatie juridica in urmatoarea situatie pe care o au parintii. Initial a fost credit in banca, care din circumstante negative si care nu depindeau nemijlocit de ei, nu a fost posibil de achitat la timp. Respectiv a fost judecata, timp de cativa ani dupa aceasta a fost stins, insa istoria creditara a ramas negativa. Dupa aceasta, au aparut cheltuieli curente (gazda, comunale) care nu puteau fi acoperite din salariu (la intretinere este si un copil minor), si au luat credit intr-o companie de microfinantare (cu un DAE foarte mare) care a fost oferit necatant la istoria creditara, si iarasi in urma neplatii la timp, suma creditului s-a dublat. Ca rezultat, dorind sa acopere un credit cu altul s-a ajuns la situatia ca nu sunt capabili sa faca fata si deja se aduna datorii la serviciile comunale, necatand ca ambii lucreaza. Avand in vedere ca o parte semnificativa din datorie reprezinta procente si penalitati, iar creditorii sunt companii care profita de situatie ca sa cistige (creditele au fost acordate stiind despre istoria creditara si scopul pentru care au fost luate) care este iesirea din situatie? Trebuie de asteptat companiile sa mearga in judecata, acolo sa fie comasate intr-o suma si respectiv sa fie revizuite legalitatea penalitatilor si procentelor, sau mai bine de luat un credit mai mare si de achitat integral acum toata suma?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția

De asemenea ma intereseaza daca in MD se poate de initiat procedura de insolvabilitate pentru persoana fizica, si ce e necesar pentru aceasta.

15 mai 2018
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

Situația dvs în care vă aflați este o problemă acută în societate cu care se ciocnește marea majoritate a debitorilor fiind în situația de imposibilitate de plată a creditului.

Având în vedere cele spuse întru ameliorarea situației dvs râmâne amiabil sa clarificati aceste chestiuni cu creditorii care posibil var oferi... mai detaliat careva facilități etc.

1. Cu referire la istoria creditară urmează să știți că defapt această este o bază de date în care creditorii/băncile verifică istoria fiecărui debitor care urmează să decidă de ai oferi credit, fiind un drept al ei și nicidecum o restricție dacă aveți istoria negativă, unde banca la intima convingere decide de a oferi sau de a nu oferi.

2. Cu referire la a II-a intrebare, va comunic ca fiecare creditor va înainta o acțiune aparte în judecată pentru recuperarea sumei și dobânzile aferente (pe lângă acestea fiind încasate din contul dvs sumele privind cheltuielile de judecată și asistență juridică).
Privitor la legalitatea penalităților și dobânzilor acestea urmează a fi probate de ei și demonstrate prin calcule care de regulă penalitățile sunt calculate potrivit clauzei contractuale unde a fost această stabilită printr-un procentaj iar dobândă de întârzie potrivit art. 619 Cod Civil al RM.

3. Referitor la luare altui credit pentru achitarea sumei urmează dvs personal să decideți deoarece există un risc mai mare de a fi în imposibilitatea de al achita or dacă sunteți sigur că aveți un venit care v-ar permite plata ultimului credit în timp pentru stingerea primelor două, atunci este o soluție.

4. Legea insolvabilității prevede expres la art. 2 cui îi este aplicabilă și anume,
(2) Prezenta lege este aplicabilă persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, întreprinzătorilor individuali, inclusiv titularilor de patentă de întreprinzător, societăţilor de asigurări, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare, companiilor fiduciare, organizaţiilor necomerciale, înregistrate în Republica Moldova în modul stabilit.
Prin urmare observați că aceasta nu are aplicabilitate asupra persoanelor fizice.

Succes.

16 mai 2018