Bună ziua. Dețin în proprietate un automobil Renault Espace. Am fost oprit de poliție și agentul de circulație a depistat că în automobil (dotat standard cu 7 scaune) lipsesc 2 scaune din rândul 3, care se scot și se pun la necesitate. Este un autoturism transformer, la care se mărește portbagajul scoțând scaunele din ultimul rând. Așa este din uzină și eu nu am efectuat lucrări de reutilare. Agentul a întocmit proces-verbal în temeiul art. 228 alin. (1) CC, pentru ”exploatarea vehiculelor reutilate fără autorizație de rigoare” și mi-a aplicat amendă în mărime de 450 lei și 3 puncte de penalizare. Consider că nu este corect, dar vreau să am opinia juriștilor: am dreptul să conduc automobilul menționat fără scaunele din ultimul rând, dacă așa este conceput vehiculul, cu posibilitatea măririi portbagajului? Pot să contest procesul-verbal? Am șanse să câștig? Vă mulțumesc mult!
Serghei Marciuc
Bună ziua Ion.
Desigur aveți dreptul de a contesta acest proces-verbal.
Există ți țanse a de a fi anulat or Regulamentul cu privire la supravegherea tehnică exercitată de Inspectoratul Naţional de Securitate Publică nu prevede ca pentru demontarea scaunelor să fie necesară autorizație. Autorizație trebuie la instalarea scaunelor în autocamioane furgon.
19. Cu... mai detaliat permisiunea Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, fără a fi elaborată şi coordonată documentaţia de proiectare, pot fi admise următoarele reutilări ale vehiculelor:
a) reutilarea autobuzelor în camioane-furgoane sau camioane-furgoane mixte.
Pentru automobilele reutilate (camion-furgon) destinate transportării bunurilor sau bunurilor şi persoanelor (camioane-furgoane mixte) sînt prevăzute următoarele cerinţe de securitate a circulaţiei:
numărul de scaune destinate pasagerilor, inclusiv pentru şofer, nu poate depăşi cerinţele condiţiilor tehnice stabilite de uzina producătoare;
amplasarea scaunelor pentru pasageri trebuie să fie efectuată conform standardelor prevăzute de legislaţia în vigoare, care stabilesc prescripţii unice pentru construcţia autobuzelor;
furgonul urmează să fie asigurat cu un dispozitiv care ar împiedica deplasarea bunurilor;
geamurile din părţi, pentru evacuarea de urgenţă, ale furgonului urmează a fi asigurate cu elemente de protecţie
Notă: Pentru reutilare se admit doar autofurgoanele care au un termen de exploatare de pînă la 10 ani;
b) reutilarea autocamioanelor-furgon cu destinaţie generală în camioane-furgoane mixte.
Pentru automobilele cu caroseria-furgon cu destinaţie generală destinate transportării bunurilor sau în care este amplasat utilaj special şi folosite la transportarea persoanelor (camioane-furgoane mixte), sînt prevăzute următoarele cerinţe de securitate a circulaţiei:
scaunul fiecărui pasager trebuie să fie amplasat în aşa fel ca acesta să stea cu faţa în direcţia circulaţiei;
utilajul montat în furgon să fie fără elemente ascuţite, care pot provoca traume;
furgonul urmează a fi asigurat cu un dispozitiv, care ar impiedica deplasarea bunurilor sau a utilajului;
furgonul să fie utilat cu ventilaţie, lumină şi legătură de comunicare cu cabina conducătorului auto;
numărul de scaune pentru persoane, inclusiv pentru şofer, nu poate depăşi 7 locuri.
Furgonul-atelier suplimentar urmează a fi utilat cu sistem de încălzire autonomă;
https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=124155&lang=ro#