Exista un contract de arenda a terenurilor agricole care expira. Proprietarii au decedat. Mostenitorii legali nu au intrat in drepturi din varii motive (lipsa lor in tara si in cele mai dese cazuri, lipsa resurselor financiare de a realiza procedura legala). Cum procedeaza arendasul pentru a putea prelucra in continuare acele terenuri? Proprietarii declarati (care insa nu detin acte in acest sens) pretind la plata arendei pentru perioada de dupa decesul proprietarului de drept, insa nu intreprind actiuni pentru a intra in drepturile legale asupra acelor terenuri. Primaria locala da din umeri si nu cunoaste cum sa actioneze. Exista o modalitate de a inregistra conditionat un proprietar de teren in cazul lipsei proprietarului probat prin acte? Pana la urma, care ar fi modaltatea de a activa legal in continuare si ce cadru legal se aplica in astfel de situatii?
Va multumesc
Igor Brinișter
Buna!
Este cazul să fie analizat contractul de arendă încheiat cu persoanele respective.
Totodată, vedeți mai jos ce prevede Codul civil în acest sens:
Articolul 1297. Încetarea arendei
(1) Arenda încetează odată cu expirarea termenului pentru care a fost convenită.
(2) Încetarea... mai detaliat arendei înainte de termen are loc în conformitate cu legea sau contractul.
Articolul 1298. Rezoluțiunea arendei
(1) Afară de alte cazuri prevăzute de lege sau contract, arendatorul are dreptul de a declara rezoluțiunea arendei dacă arendașul:
a) nu a notat arenda în registrul bunurilor imobile sau, după caz, nu a înregistrat contractul în registrul contractelor de arendă în termenul prevăzut la art. 1293 alin. (5);
b) refuză fără justificare să ia în arendă bunurile agricole stipulate în contract;
c) a înrăutățit starea bunurilor astfel, încît ea nu poate fi restabilită pînă la expirarea termenului arendei.
(2) Arendașul are dreptul să declare rezoluțiunea arendei în cazul în care:
a) arendatorul refuză să dea în arendă bunurile stipulate în contract, nu le-a transmis la timp ori face imposibilă exploatarea bunurilor arendate, cu excepția cazului în care aceste împrejurări sînt imputabile arendașului;
b) bunurile arendate au ajuns într-o stare inutilizabilă din cauza unor evenimente în afara controlului său.
Articolul 1299. Consecințele rezoluțiunii arendei unui teren
Dacă rezoluțiunea arendei unui teren agricol are loc pînă la încheierea anului agricol, arendatorul este obligat să plătească arendașului valoarea fructelor care, deși încă neseparate, vor putea fi separate înainte de sfîrșitul anului în condițiile unei gospodăriri normale. La compensarea valorii fructelor se iau în calcul și datoriile părților la momentul rezoluțiunii arendei.