Procură emisa pe numele unui minor pentru a ridica bani la banca

8 noiembrie 2016 103

Bună ziua, este legal să imputernicesc prin procura un copil de 15 ani, pentru ca sa primeasca dobinzile de la depozitul bancar?

Jurist comments 2

Download discussion
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Daca contul de depozit este deschis pe numele minorului, el ar trebui sa poata singur sa ridice dobanda conform art. 21 alin.(2) lit. c) din Codul civil.
Daca contul este deschis pe numele adultului, atunci minorul nu poate actiona prin procura. O solutie este ca dobanda sa se plateasca pe un... mai detaliat card bancar, iar minorul sa foloseasca cardul la orice bancomat.
*
art. 243 nu se aplica, fiindca minorul nu este limitat in capacitate, ci are capacitate de exercitiu restransa.

8 noiembrie 2016
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua,
Este perfect legal sa imputerniciti orice persoana, chiar si fara capacitate de exercitiu. Or, potrivit normelor juridice civile (art. 243 Cod Civil) – actul juridic incheiat de reprezentant este valabil si in cazul in care reprezentantul este limitat in capacitatea de exercitiu. Deci, teoretic, poate fi intocmita procura... mai detaliat si numit ca reprezentant chiar si un copil de 1 an (avind in vedere ca persoana fizica dobindeste de la nastere capacitatea juridica de folosinta).
Pe de alta parte, ce tine nemijlocit de incheierea actului juridic, atunci reprezentantul va putea ”executa” Procura, in dependenta de virsta lui:
- Pina la 14 ani , actul de reprezentare va fi realizat de catre parintii copilului, daca in Procura nu se stabileste interdictia de substituire (aici cu unele exceptii de acte juridice pe care copilul le poate savirsi de sine-statator de la virsta de 7 – 14 ani).
- De la 14- la 18 ani , actul de reprezentare va fi realizat personal de copil. Or, copilul care a implinit virsta de 14 ani poate incheia de sine-statator si fara incuviintarea parintilor acte juridice de dispozitie asupra depunerilor bancare.
Esenta institutiei Procurii consta in aceea ca adevarata Parte a actului juridic incheiat de reprezentant este reprezentatul, astfel incit la momentul emiterii Procurii intereseaza doar capacitatea juridica a reprezentatului.

8 noiembrie 2016