Care este procedura legala de reorganizare a unei institutii publice? In ultimul timp multe institutii impun personalul sa demisioneze in scop de al reangaja ulterior. Daca institutia isi modifica domeniul de activitate si demunirea doar, dar ramine sub aceiasi identitate juridica, oare este corecta procedura practicata?
SILVIU POTÎRNICHE
Salut!
1. Procedura legala de reorganizare a unei institutii publice este una pe larg reglementata de dispozitiile generale ale Codului Civil, la art. art. 69-85 (http://lex.justice.md/md/325085/), in dependenta de modul de reorganizare concret. Persoana juridica se poate reorganiza prin fuziune (contopire şi absorbţie), dezmembrare (divizare şi separare) sau transformare.
2. Codul Muncii... mai detaliat ( http://lex.justice.md/md/326757/) prevede la art. 64 ca În caz de reorganizare sau de schimbare a proprietarului unităţii, succesorul preia toate drepturile şi obligaţiile existente la momentul reorganizării sau schimbării proprietarului, ce decurg din contractul colectiv de muncă şi din contractele individuale de muncă. Concedierea salariaţilor în aceste cazuri este posibilă numai cu condiţia reducerii numărului sau a statelor de personal din unitate.
3. Demisia nu poate fi impusa.// Demisia in scop de reangajare este utilizata din diferite scopuri, in unele cazuri pentru comoditatea evidentei personalului, sau din motivul reorganizarii interne a unitatii. Asta nu inseamna ceva ilegal. Unica conditie este sa existe acordul ambelor parti, cu mentiunea repetata ca salariatul nu poate fi impus sa demisioneze, persoana juridica care preia drepturile si obligatiiile institutiei publice reorganizate fiind obligata sa respecte in continuare clauzele Contractului de munca.