Articolul 383 din Codul Contraventional. Cheltuielile aferente procesului contravenţional
(1) Cheltuielile de administrare şi de conservare a probelor, de retribuire a apărătorului, alte cheltuieli aferente procesului contravenţional se suportă de contravenient sau de stat în modul stabilit de legislaţie.
(2) Victima, reprezentantul ei, martorul, specialistul, expertul, interpretul, traducătorul, apărătorul (avocatul) au dreptul la repararea prejudiciului şi a cheltuielilor suportate în procesul contravenţional în ordinea procedurii civile, cu excepţia cazurilor cînd nu există divergenţe asupra întinderii acestora.
_____________________________________________
Intrebarea: Victima, reprezentantul ei, martorul, specialistul, expertul, interpretul, traducătorul, apărătorul (avocatul) au dreptul la repararea prejudiciului şi a cheltuielilor suportate în procesul contravenţional insusi cînd nu există divergenţe asupra întinderii acestora?????
Vladislav Mocanu
Salut, Vlad.
Asta-i legiuitorul nostru. Ii place sa scrie cat mai intortocheat :)
Dupa mine, norma data (al. 2) contine doua situatii:
1) Cand exista divergente asupra intinderii prejudiciului;
2) Cand nu exista divergente asupra intinderii prejudiciului;
In primul caz, este inainta o actiune civila intru repararea prejudiciului. Prin urmare se va aplica ordinea... mai detaliat pe care o prevede Codul de procedura civila. Astfel, toti participantii la proces vor primi suma pe care o va stabili fiecarui in parte Instanta de Judecata .
In al doilea caz, partea care a pierdut procesul nu are nicio pretentie privind suma care se pretinde a fi incasata de la ea. Prin urmare, situatia se clarifica printr-o metoda extrajudiciara.
Sper ca v-am fost de folos.
P.S. Astept parerea altor juristi.