Repararea prejudiciilor rezultate din contract de locatiune

5 noiembrie 2016 64

Stimati juristi, am incheiat un contract de locatiune asupra unui imobil. Recent, acesta a expirat, iar locatarii doresc sa isi ia bunurile de aici. Insa, acestia mi-au cauzat prejudicii materiale considerabile (mobila arsa, baia stricata). Spuneti-mi ce trebuie sa fac si cum pot sa dovedesc suma prejudiciilor cauzate. Poate trebuie vreo Comisie sa chem sau care e procedura?

Comentariile juriștilor 3

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Salut Alina,
Potrivit normelor juridice civile cu privire la locatiune, locatarul este obligat sa asigure integritatea bunului inchiriat, si raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate acestui bun.
Totodata, este important sa cunoasteti ca potrivit art. 908 alin. (2) Cod Civil, anume locatarul este obligat sa demonstreze ca el nu este vinovat de prejudiciile... mai detaliat cauzate. Adica, in cadrul unui eventual proces de judecata, Dvs veti putea declara suma prejudiciului cauzat, locatarul prezumindu-se vinovat de ele, or sarcina probatiunii lipsei vinovatiei cade in seama lui.
De fapt, este normal sa aveti un Act de predare-primire intocmit la inceputul locatiunii, unde sa fie specificate obiectele din imobil transmise si starea acestora.
In lipsa acestui Act, sau in lipsa unor prevederi din Contract care sa faca referire la faptul ca mobilierul si alte accesorii din imobil sunt in stare functionala, va fi mai greu dar nu imposibil, sa demonstrati ca distrugerea (prejudiciul) a intervenit anume pe durata locatiunii, si nu anterior acesteia.
Este recomandabil sa solicitati restituirea prejudiciului de la locatari, prin inminarea unei notificari acestora, in doua exemplare, pe unul din care sa semneze ca au receptionat si sa vi-l restituie.
Acordati un termen pentru restituirea prejudiciului. Daca locatarii nu se conformeaza cerintelor, aveti tot dreptul sa inaintati o cerere de chemare in judecata in instanta de la locul aflarii bunului imobil. Alternativ, se poate apela la un proces de mediere, care o sa dureze mai putin.
Pina la rezolvarea conflictului, trebuie sa cunoasteti ca Dvs aveti un drept de retentie asupra bunurilor personale ale locatarilor. Respectiv, pina la emiterea unei decizii judecatoresti, sau a unei tranzactii de impacare, aveti dreptul sa nu permiteti accesul locatarilor in imobil pentru a-si lua lucrurile. (vedeti art. 637 Cod Civil)
Mult succes!

7 noiembrie 2016
  • Executor judecătoresc
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Pentru a simplifica procedurile judiciare sau, in varianta optimista, a le evita ati putea invita un executor judecatoresc pentru a fcae constatarea starii in care Vi se preda apartamentul de catre locatari. Daca la semnarae contrcatului de locatiune ati intocmit si un act de transmitere -preluare a a... mai detaliat b8unului, din care rezulta ca locuinta era in alta stare decit acum, prin contrapunerea acestor doua acte (cel de primire-predare si a actului de constatare al executorului judecatoresc) vati demonstra cert ca prejudiciile au fost aduse de locatari. Actul de constatare al executorului are forta probanta, potrivit normelor legale. Daca aveti nevoie de careva informatii suplimentare, ma puteti contacta.

7 noiembrie 2016
Constantin Iosip
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Dacă la contractul de locațiune ați făcut și o anexă în care ați descris starea bunurilor aflate în încăpere, atunci va fi simplu, veți înainta pretenții față de locatari și veți cere repararea prejudiciului pentru că bunurile au fost deteriorate, și veți proba cu anexa care confirmă starea bunurilor.
Dacă nu... mai detaliat aveți o anexă la contract în care să fie descrise bunurile și starea lor, va fi mai greu de demonstrat mărimea prejudiciului. Dvs. veți spune că locatarii au deteriorat bunurile iar ei vor spune că așa erau de la începutul perioadei de locațiune, va trebui să vă gîndiți cum probați faptele...
La moment, pentru a avea o probă ce confirmă starea bunurilor, puteți chema un executor judecătoresc care va întocmi un document în care va scrie starea bunurilor, probabil va face și poze foto la bunuri, acest document vă va prinde bine în judecată. Serviciile executorului judecătoresc sunt contra cost. Aveți în vedere că executorul doar confirmă starea bunurilor deteriorate nu și valoarea lor, executorul nu face un raport de evaluare.
O soluție ar fi să pregătiți o pretenție în scris către locatari și la ea să anexați și copia documentul întocmit de executorul judecătoresc, care va confirma starea bunurilor ce au fost deteriorat. În pretenție trebuie să scrieți valoarea prejudiciului la care pretindeți să fie reparat și în ce termen să vi se achite valoarea pretinsă.
Ulterior, dacă locatarii nu satisfac solicitarea dvs., va trebui să acționați în judecată, să depuneți o cerere de chemare în judecată.
Vă recomand să vă consultați cu un avocat.

7 noiembrie 2016