Restante la credite

26 iunie 2019 6

Buna ziua. Am intarziere la credite (X-Credit si Y-Credit), ultima data am achitat ratele in luna iulie 2018. Dupa 30 zile de întârziere, am fost telefonat de compania de colectare, la care eu am solicitat sa fie trimise dosarele in judecata si dupa hotărârea judecatii voi achita datoriile, și cei de la ce compania de colectare au fost de acord. Insa asta nu sa întâmplat. De atunci si pana in ziua de azi, am fost telefonat de sute de ori de către compania de colectare cu diferite amenintari de tipul: Nu veti putea parasi țara, vor veni la mine persone serioase sa scoata banii, voi avea probleme cu politia. De asemenea o telefonau si pe fosta sotie cu asemenea amenințări, ea nu are nimic cu aceste credite. Eu de fiecare data le solicitam sa trimita dosarul in judecata. Intrebarea este:
Au avut ei drept legal sa nu trimita dosarul in judecata dupa 30 zile de neachitare cum scrie in contract si sa intinda cit mai mult timp pentru a creste penalitățile?
P.S Datoria ramasa a fost de 3.600 le si la moment a crescut la 24.600 lei.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Bună ziua,

1. Companie de colectare nu are putere juridică în RM că formă astfel acesta nefiind în drept să va oblige la careva acțiuni mai mult intimidări și amenințări. Acestea nu pot pretinde de la dvs absolut nimic decât organizatia de creditare cu care ați încheiat contractul.

2. Orice tip de... mai detaliat amenințări urmează a fi declarat poliției de către dvs acest fapt fiind ilegal.

3. Compania de creditarea are la dispoziție 3 ani termenul de prescripție pentru a înainta acțiunea în judecată de la data când a cunoscut că îi sunt încălcate drepturile/prevederile contractuale.

4. Cu referire la sumă, suma pe care o solicita aceștia la moment este exagerat de mare în raport cu suma care a rămas să o achitați și prezum că și în raport cu suma împrumutului ceea ce înseamnă că există multe clauze abuzive in contractul existent dintre voi care încalcă drepturile și interesele dvs or prin prisma legii aceștia nu ar putea solicita sume atât de mari chiar daca au stipulat în contract conform cărora calcule și clauze deoarece codul civil s.a legi stwbeste clar pentru acest tip de împrumut câte procente ar urma să încasase organizația de creditare dobânda contractuală, dobânda de intârziere, comisioanele , penalitățile ceea ce deseori se încalcă grav de către organizațiile de creditare iar consumatorii nefiind juriști nu conac aceste moment și achită sumele solicitate de în în instanța de judecată aceste din oficiu instanței sunt verificate sub aspectul legalității doar că în acest caz dvs oricum veți fi supuși la careva cheltuieli de judecată dacă compania se va adresa.

De aceea ar fi bine sa vă angajați un avocat sa va reprezinte în fața organizației de creditare făcând raport la normele legale și săi aducă la condiția de a accepta plata unei sumei mai mici de care ar fi aceștia în drept să solicite, deseori sumele fiind scăzute în jumătate și acceptate de companii (vă spun din propria experiență).

Succes, în caz de necesitate mă puteți contacta.

26 iunie 2019