Reziliere contract vanzare-cumparare apartament

3 august 2018 658

Buna ziua. Prevede legislatia RM dreptul unui cumparator de a rezilia un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din cauza nepredarii acestuia in starea stipulata in contract? Situatia in care ne aflam este ca am achitat suma prevazuta de contract la inceputul constructiei obiectului. Contractul nu stipuleaza o data concreta de predare finala a bunului (pentru ca nicio companie de constructii nu se obliga sa-si impuna termeni in timp). Ni s-a spus ca constructia va dura +/- 2 ani si 3 ani mai tarziu obiectul asa-zis "dat in exploatare" dar fara racordare la reteaua de apa, gaz, electricitate sta in stare "inghetata", noi fiind obligati sa continuam sa asteptam fara nici un fel de siguranta ca vom avea o locuinta folosibila in viitorul apropiat. Ce masuri putem lua in acest caz?
Multumesc mult!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua!
In acest caz este strict necesar sa notificati Antreprenorul despre intentia de a rezilia Contractul de investitii in constructie.
Notificarea ar fi de dorit sa fie elaborata de un jurist. In plus, necesita a fi consultat textul Contractului pentru a vedea cum reglementeaza procedura de reziliere (termeni, modul de notificare,... mai detaliat etc.)
Efectul rezilierii este ca Antreprenorul trebuie sa restituie banii, iar Dvs - apartamentul.
In cazul in care Vi se va refuza rezilierea sau daca nu veti primi vreun raspuns la notificare, va urma cererea de chemare in judecata.
Referitor la faptul ca in contract nu este prevazut un termen, s-ar putea gasi un temei legal, prin care ne-transmiterea in proprietate a apartamentului pe o perioada de 3 ani, cu situatia de fapt actuala (stare inghetata, care poate fi probata) - ar putea constitui un motiv temeinic pentru reziliere.
In alta ordine de idei, s-ar putea sa existe si alte solutii juridice temporare, daca nu Va doriti neaparat restituirea banilor si pierderea apartamentului. De exemplu, ati putea solicita penalitati de intarziere, daca contractul prevede asa ceva, sau ati putea sa solicitati modificarea contractului prin introducerea unui termen de transmitere in proprietate. Sau, o cerere de chemare in judecata privind repararea prejudiciilor (cheltuieli pentru gazda, venit ratat, prejudiciu moral, etc.)
Pentru detalii suplimentare, puteti sa ma contactati la adresa de e-mail: office.potirniche@yahoo.com
Succes!

6 august 2018