Sanctiunea pentru neprezentarea informatiei privind autorul incalcarii regulilor de circulatie rutiera

2 iulie 2017 128

Persoana juridica a primit o notificare privind incalcarea regulilor circulatiei rutiere, fixata cu ajutorul camerelor de luat vederi. La mijlocul de transport cu care a fost comisa incalcarea au acces 3 conducatori auto, toti 3 inscrisi in foaia de parcurs. La moment nu se poate stabili cu certitudine cine era la volanul masinii in momentul comiterii incalcarii (intre timp unul din cei 3 soferi s-a concediat). Cum urmeaza sa procedam si ce sanctiuni vom suporta daca nu putem comunica cine conducea mijlocul de transport la momentul incalcarii?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Se va aplica amenda in marime de 2000 lei pentru pers juridice...insa eu va recomand sa nu efectuati nici o actiune atita timp cit nu a-ti primit notificarea cu aviz de receptie

2 iulie 2017
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Buna ziua!
Cod Contraventional ----
Articolul 443/1. Constatarea contravențiilor cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate ori al mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic și încheierea procesului-verbal în cazul acestor contravenții
(1) În cazul autosesizării privind săvîrșirea contravențiilor prevăzute la capitolul XIII al cărţii întîi şi/sau constatate cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate... mai detaliat ori al mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic ce funcţionează în regim automatizat, agentul constatator expediază la domiciliul (adresa juridică) proprietarului sau al posesorului vehiculului solicitarea privind depunerea declaraţiei cu privire la identitatea conducătorului vehiculului, cu publicarea concomitentă a solicitării respective pe pagina web oficială a autorităţii din care face parte agentul constatator.
(2) La solicitarea agentului constatator, proprietarul sau posesorul vehiculului, în termen de 10 zile lucrătoare din data înmînării solicitării agentului constatator, dar nu mai mult de 30 de zile de la data publicării solicitării pe pagina oficială a autorităţii din care face parte agentul constatator, este obligat să depună la această autoritate o declaraţie cu privire la identitatea conducătorului vehiculului în momentul săvîrșirii contravenției. În cazul în care proprietarul sau posesorul vehiculului este minor, obligaţia de a depune declaraţia cu privire la identitatea conducătorului vehiculului în momentul săvîrșirii contravenției revine părinţilor acestuia sau persoanei la întreţinerea căreia se află minorul.
(3) Omiterea prezentării de către proprietarul sau de către posesorul vehiculului a declaraţiei cu privire la identitatea conducătorului vehiculului, în termenul indicat la alin. (2), atrage răspunderea prevăzută la art. 234, cu excepţia cazului în care proprietarul sau posesorul vehiculului a fost deposedat de acesta în mod ilicit.
(4) În cazul contravenţiilor constatate cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate ori al mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, încheierea procesului-verbal cu privire la contravenţie are loc în formă de document electronic pe care se aplică semnătura electronică digitală a agentului constatator, în conformitate cu prevederile legislaţiei. În cazul contravenţiilor constatate cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate ori al mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, procesul-verbal se încheie şi în absenţa persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional.
(5) Procesul-verbal cu privire la contravenţie şi copiile de pe acesta se emit prin trecerea documentului electronic prevăzut la alin. (4) din prezentul articol pe suport de hîrtie, care are conţinutul specificat la art. 443 alin. (1).
(6) Copia de pe procesul-verbal încheiat în absenţa persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional se înmînează în modul prevăzut la art. 382 alin. (6) ori se expediază prin poştă.
[Art.4431 introdus prin LP208 din 17.11.16, MO441-451/16.12.16 art.879; în vigoare 16.03.17]

Articolul 234. Necomunicarea identităţii persoanei căreia i s-a încredinţat conducerea vehiculului
Necomunicarea de către proprietarul sau mandatarul (utilizatorul) vehiculului, la solicitarea poliţiei, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat conducerea sau comunicarea cu bună ştiinţă de date eronate privind identitatea acestei persoane
se sancţionează cu amendă de la 27 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 45 la 60 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.
-------------------------------------------------------------------------------
unitatea conventionala este egala cu 50 de lei.
-------------------------------------------------------------------------------
Asadar, din moment ce ati receptionat scrisoarea aveti termen de 10 zile sa completati acel formular, in care trebuie sa indicati numele tuturor soferilor care, in principiu, aveau acces la mijlocul de transport, si se puteau afla atunci la volanul automobilului. Ulterior, politia ar trebui sa se clarifice care anume persoana din cele trei a fost la volan.
Deci, sunteti obligat doar sa le prezentati informatia respectiva, in termenii legali, indiferent de faptul citi soferi aveau foaie de parcurs, indiferent de faptul ca unul dintre ei nu mai este salariatul Dvs, etc. Asta e treaba politiei sa stabileasca.

3 iulie 2017