Salutare tuturor!
Aș dori să-mi schimb numele de familie. În documentele oficiale am găsit informația precum că persoana care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-şi schimbe numele de familie şi/sau prenumele numai în baza următoarelor motive temeinice:
a) pronunţarea dificilă, dacă acestea sunt formate din expresii indecente, lipsite de eufonie, ridicole, precum şi dacă au fost transformate (schimonosite) prin traducere;
b) dorinţa de a avea numele de familie şi/sau prenumele corespunzător naţionalităţii solicitantului;
c) solicitarea unui nume de familie simplu în locul numelui de familie dublu;
d) dorinţa persoanei de a avea acelaşi nume de familie ca şi numele de familie al soţului sau să alăture la numele de familie al său numele de familie al soţului, în cazul când nu a făcut-o la căsătorie;
e) dorinţa de a reveni la numele de familie al său de până la căsătorie în cazul când nu a făcut-o la divorţ;
f) dorinţa de a purta numele de familie al tatălui (mamei) vitreg sau altei persoane, care a participat la educaţia solicitantului;
g) alte motive, dacă acestea vor fi recunoscute întemeiate, justificate prin prezentarea unor documente oficiale probatorii.
Subiectiv, motivul meu este unul întemeiat și se incadreaza printre cele menționate în punctul a).
Întrebare: Părerea mea subiectivă privind motivul este suficient pentru a fi aprobată cererea? Cum pot fi sigur că și pentru Agenția Servicii Publice (care va examina dosarul) motivul meu este unul întemeiat? Sau ce pot face eu, ca să măresc șansa de succes în cazul descris?
Mihail Grigoraş
Buna Igor, eu vă propun să procedați așa cum ese menționat în Codul familiei Articolul 56. Schimbarea numelui de familie şi prenumelui copilului
(1) În baza cererii comune a părinţilor (sau a unuia dintre ei), organul stare civilă poate schimba numele de familie şi/sau prenumele copilului care nu a atins... mai detaliat vîrsta de 16 ani.
(2) În caz de litigiu între părinţi, problema privind schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului este soluţionată de către organul stare civilă, cu concursul autorităţii tutelare locale în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul minorul, ţinîndu-se cont în exclusivitate de interesele copilului.
(3) Schimbarea numelui de familie al ambilor părinţi atrage după sine schimbarea numelui de familie al copilului, iar în cazul schimbării numelui de familie al unuia dintre părinţi, numele de familie al copilului poate fi schimbat în baza acordului comun al părinţilor. În lipsa unui atare acord, decide autoritatea tutelară locală.
(4) Schimbarea numelui de familie şi/sau a prenumelui copilului care a atins vîrsta de 10 ani se face, în toate cazurile, cu acordul acestuia.