Supraveghere video

3 aprilie 2019 122

După ce vecină mi-a stropit autoturismul cu acid, firma specializata mi-a instalat camere de supraveghere video. Pe vecină o deranjează camerele din motiv că o cameră parțial filmează în curtea ei. Menționez că casa ei abia este în construcție, ea nu locuiește permanent acolo, nici viză de domiciliu nu are. Neavând probe ca cameră mea filmează la ea în curte, mi-a arătat un gest obscen în cameră. Eu evident am sesizat poliția, solicitând atragerea la răspundere contravențională. După examinarea cauzei contravenționale, ea împreună cu avocatul (fost procuror) au ridicat din dosar această înregistrare și au sesizat procuratura, care inițial a refuzat în pornire, dar apoi procurorul superior a dispus pornirea cauzei penale conform art 177.1 CP Culegerea și răspândirea informației despre viața personală. Cum sa procedez?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna Eugeniu,

Nu consider ca în acțiunile Dvs se întrunesc elementele constitutive ale componenței de infracțiune incriminată de una dintre variante propuse la art. 177 CP al RM. Cu siguranță lipsește latura subiectivă(intenția) și latura obiectivă la fel este sub întrebare dacă este prezentă.

Recomand sa nu dați nici un fel... mai detaliat de explicații nici scris nici verbal căreiva persoane.
Contractați un avocat.
Persoana respectiva risca în final să fie atrasă la răspundere penală pentru denunț fals sau plângere intenționat falsă depusă în scopul de a vă intimida în legătură cu atragerea la răspundere contravențională a acesteia pentru fapta comisa în raport cu Dvs..

Codul penal prevede următoarele
Articolul 177. Încălcarea inviolabilităţii vieţii personale
(1) Culegerea ilegală sau răspîndirea cu bună-ştiinţă a informaţiilor, ocrotite de lege, despre viaţa personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane fără consimţămîntul ei
se pedepseşte cu amendă în mărime de pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.
(1/1) Culegerea ilegală a informaţiilor menţionate la alin.(1), fără consimţămîntul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obţinerea ascunsă a informaţiei,
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 750 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore.
(2) Răspîndirea informaţiilor menţionate la alin.(1):
a) într-un discurs public, prin mass-media;
b) prin folosirea intenţionată a situaţiei de serviciu
se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 1 an, sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale.

3 aprilie 2019