Buna ziua. Cât trebuie să plătesc notarului pentru a intra în moștenire? Există un procent din valoarea totală a proprietății, o taxă de stat sau o sumă stabilită? Din câte cunosc, moștenitorii de gradul 1 achită pentru eliberarea certificatului de mostenitor o taxă în mărime de 0,5% din valoarea moştenirii. Dacă am locuit cu testatorul în același apartament și lociuesc până acum acolo, este posibil să nu plătesc taxa de stat? Se percepe taxa de stat și pentru depozitele bancare lăsate moștenire?
Serghei Marciuc
LEGE Nr. 271 din 27-06-2003
cu privire la metodologia calculării plăţii pentru servicii notariale
Articolul 1. Plata pentru servicii notariale
(1) Prezenta lege stabileşte modul de calculare a plăţii pentru servicii notariale prestate.
... mai detaliat (2) Plata pentru servicii notariale reprezintă o sumă de bani percepută de notarii publici şi de alte persoane abilitate prin lege să desfăşoare activitate notarială pentru efectuarea de acte notariale.
Articolul 2. Cuantumul plăţii pentru servicii notariale
(1) Cuantumul plăţii pentru servicii notariale se determină:
a) în funcţie de valoarea tranzacţiei dacă poate fi evaluată;
b) în formă de sumă fixă în cazul în care tranzacţia nu este evaluabilă.
(2) Pentru servicii notariale prestate se percepe plată de comun acord cu solicitantul, ţinîndu-se cont de prevederile prezentei legi. La determinarea cuantumului plăţii se ţine cont de complexitatea actului notarial. Modificările (majorare sau reducere) cuantumului plăţii se confirmă printr-un acord semnat de notarul public sau de o altă persoană abilitată prin lege să desfăşoare activitate notarială şi solicitant, în care se indică: mărimea plăţii stabilite prin lege, cauza modificării ei şi mărimea plăţii negociate. Acordul încheiat în scris se anexează la actul notarial îndeplinit şi se păstrează împreună cu acesta în arhiva notarială.
Articolul 9. Plata pentru acţiunile succesorale de drept
(1) La eliberarea certificatului de moştenitor , pentru moştenitorii de clasa I se stabileşte plata de 0,5% din valoarea moştenirii, pentru moştenitorii de clasa II se stabileşte plata de 0,7% din valoarea moştenirii, iar pentru ceilaiţi moştenitori se stabileşte plata de 1% din valoarea moştenirii.
(11) La eliberarea certificatului de moștenitor pentru bunurile imobile din sate (comune), cu excepția terenurilor cu destinație agricolă și a terenurilor pe care nu sînt amplasate construcții, plata se stabilește în mărime de 150 de lei pentru fiecare bun imobil separat.
completat prin LP153 din 20.07.18, MO309-320/17.08.18 art.486
(2) Pentru măsurile de corservare a averii succesorale, se stabileşte o plată în valoare de 0,3% din costul averii conservate.