Testament abuziv care include si averea sotului decedat mai devreme

16 decembrie 2022 3

Buna ziua! Un cuplu cu 2 copii (din care unul minor) divorteaza in 1987, averea se imparte egal la ambele parti. Tatal plateste pensie alimentara copilului minor. Fostii soti continua sa locuiasca in aceeasi casa. In 1996 sotul decedeaza, iar partea lui din avere nu este preluata de niciun mostenitor. Sotia locuieste in continuare in casa mentionata, iar copiii (deja ambii maturi) - fiecare pe la casele lor. In 2020 fosta sotie decedeaza, dar inainte de asta lasa prin testament intreaga casa doar unui copil, chiar daca aceasta a fost partajata la divort. Cautand in primaria din sat actele in baza carora a fost posibila perfectarea unui astfel de testament, s-a constatat ca in 2012 primaria a castigat un grant pentru a duce evidenta bunurilor din localitate si la la acea etapa a fost ignorat faptul ca bunul imobil vizat a fost partajat intre doua persoane divortate si, prin urmare, a fost inregistrat in registrul bunurilor imobiliare pe numele persoanei care era in viata la acel moment si care la randul ei a profitat de situatie si a lasat totul prin testament doar unui copil. Intrebarea este: cel de-al doilea copil poate sa pretinda la averea tatalui sau?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Alexandru Lungu
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua!

În principiu ar fi posibil, dar, trebuie să vă apreciați dacă se merită și sunteți gata să inițiați un proces de judecată de lungă durată, sau chiar cîteva, privind constatarea nulității testamentului, determinarea cotelor păți, constatarea acceptării moștenerii etc.

Totuși, pentru a avea o claritate, un avocat vă poate... mai detaliat consulta mai detaliat doar după ce va studia toate actele relevante.

17 decembrie 2022
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

în caz de litigiu, partea cointeresată poate invoca și solicita constatarea faptului că soția/mama a acceptat moștenirea prin intrarea de fapt în posesia averii succesorale după decesul soțului, respectiv, afirmația Dvs. că „partea lui din avere nu este preluata de niciun moștenitor” este pripită......la acel moment existau două modalități de... mai detaliat acceptare a moștenirii, cerere la notar și a doua - intrarea de fapt în posesia averii succesorale (care trebuie constatată sau de notar sau de instanța de judecată)........ținând cont de faptul că ați indicat că doar soția a locuit în continuare în casa dată......doar ea a acceptat moștenirea prin intrarea de fapt în posesia averii succesorale, respectiv, chiar dacă nu s-a făcut prin notar legalizarea întregii case după soție......la moment, în caz de litigiu, o pot face moștenitorii ei...........deci, cel de-al doilea copil, în caz de litigiu în judecată are toate șansele să piardă.................sau, dacă totuși, după decesul tatălui, nu doar soția dar și copiii au mai locuit o perioadă în casă, atunci se poate pune problema că toți au acceptat moștenirea prin intrarea de fapt în posesia averii succesorale............

17 decembrie 2022