Am fost inselati de un avocat, care a luat banii si nu a facut nimic

21 iulie 2020 170

Buna ziua! Avem un bun imobil, jumatate de casa pe pamant. Vecinul (proprietarul la jumatatea a doua) este plecat peste hotare de multi ani, avem legatura cu el doar prin retele de socializare. L-am rugat sa dea acordul pentru vanzarea partii noastre de casa. El a refuzat. Noi ne-am adresat la un avocat, care a zis ca nu-i problema, ca trebuie de transmis 3 scrisori si treaba se rezolva pozitiv. A luat o suma de bani, eu am semnat intr-un jurnal ceva de evidenta, si atat - niciun bon, niciun contract, nimic. L-am intrebat de ce asa, a raspuns ca aceasta este procedura, voi nu sinteti avocati si nu conoasteti. Ok, am plecat si am inceput sa asteptam. A trecut suficient timp si avocatul ne spune ca totul este ok, vindeti. Dar cand am dorit sa vindem, la notar am aflat ca in realitate avocatul a transmis doar 1 scrisoare si pentru ca vecinul nu este in tara, scrisoarea a venit inapoi, adica nu a fost receptionata de catre stapanul jumatatii a doua a casei. Notarul a spus ca pentru ca scrisoarea sa functioneze, proprietarul ar fi trebuit sa primeasca aceasta scrisoare si sa se sesizeze pe acest fapt, adica sau sa procure el jumatatea noastra, sau sa nu faca nimic timp de o luna si atunci se poate de vandut. Dar avocatul a spus altfel. El a luat o suma de bani, si pur si simplu a transmis 1 scrisoare recomandata. Noi am revenit la avocat sa cerem explicatii si sa ne clarificam, la care el a zis: dar ce, voi nu stiti ca nu-i posibil? Daca stiam, nu ne adresam. Adica, am stiut ca nu este posibil, dar am dorit sa lasam avocatului niste bani? Avocatul ne-a mai spus ca daca dorim sa vindem, trebuie sa transmitem scrisoare recomandata proprietarului, apoi sa pandim postasul, sa-i spunem ca noi locuim acolo si sa primim scrisoarea noi, in locul proprietarului. Altfel spus, ne indemna sa comitem o infractiune. Am ajuns intr-o situatie oribila si fara iesire. Ce putem sa facem cu acest avocat ca macar sa ne intoarca banii? Si cum putem sa vindem mai repede fara acordul vecinului?

Jurist comments 2

Download discussion
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Buna ziua Ion,

Avocatul respectiv trebuie lipsit de licență pentru așa acțiuni. El a încălcat grav legea cu privire la avocatura și codul de etică. Depuneți o plângere la Uniunea Avocaților din Moldova și solicitați inițierea unei proceduri disciplinare cu lipsirea de licență.

Dacă aveți nevoie de suport pentru întocmirea plângerii... mai detaliat vă pot ajuta. Așa oameni nu merită să practice avocatura.

Cu privire la suma de bani, puteți depune o plângere la poliție/procuratură pe art. 190 CP escrocherie.

Pe acțiune civilă sunt puține șanse de a restitui banii pentru că nu aveți contract de prestare servicii semnat.

22 iulie 2020
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Buna
Cit tine de procedura in cauză, inceputul e bun, insa problematic, scrisorile de care se enunță reprezinta voința voastră in raport cu dreptul de preemțiunii a coproprietatului.
Astfel daca vindeți cota parte, urmează sa inștiințați prioritar coproprietarul.
La caz, aceasta procedură se efectuează de catre notar, or, exista asemenea posibilitate, problema... mai detaliat e ca notarii nu prea operează asemenea procedee, or există posibilitatea reală de iscare a unui conflict judiciar, inclusiv cu solicitari de atragere la raspundere a acestora. Insa tranzacții in temeiul unei hotărâri judecătorești, sunt mai agreate.
Totusi, daca e lipsa coproprietarul sau scrisoarea se va restitui ca nerecepționată, se va considera ca procedura in asemenea cazuri nu a fost respectată, astfel se va refuza in efectuarea tranzacției.

Există si o posibilitate judiciară, anume obligarea prin hotarire a celuilalt coproprietar de a vinde cota sa catre dumneavoastră contra unei supte(echivalent bănesc) sau dispunerea vinzarii bunului prin intermediul unei licitații petrecute de executorul judecătoresc, sigur tot in contextul unei hotărâri judecătorești.

Oportunitați sunt, insa fiecare are specificul său.

Cit tine de acțiunile colegilor, este o rușine pentru profesia in cauză.

22 iulie 2020