Apartament scos la licitație

10 aprilie 2020 101

Buna! Suntem 4 coproprietari ai unui apartament privatizat, pe care l-a privatizat mama, iar celelalte 3 persoane am fost înscrise automat. Este in drept tatăl sa scoata apartamentul la licitație, daca 3 persoane nu sunt de acord cu plasarea apartamentului la licitație?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Buna
Tata este coproprietar?
Prima posibilitatea este sa stabiliți cotă daca nu e stabilită, apoi in calitate de coproprietari sa răscumpărați la preț propus, daca e abuziv, se va soluționa prin instanță.
Dacă bunul proprietate comună pe cote-părţi/devălmășie este indivizibil ori nu este comod partajabil în natură, partajul se face prin:
vînzarea bunului în... mai detaliat modul stabilit de coproprietari ori, în caz de neînţelegere, la licitaţie şi distribuirea preţului către coproprietari proporţional cotei-părţi a fiecăruia dintre ei, dacă niciunul dintre coproprietari nu a cerut atribuirea întregului bun sau dacă această cerere nu poate fi satisfăcută.

11 aprilie 2020
Iulian Moraru
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii
  • Alte domenii

Bună ziua,

Dacă sunteți toți 4 coproprietari, atunci fiecare dintre Dvs. deține dreptul de proprietate asupra unei cote-părți (legea instituie prezumția de egalitate a cotelor-părți până la proba contrară).

Regula generală este că fiecare parte poate dispune de cota sa parte (de exemplu, o poate vinde, inclusiv la licitație).

Totodată, în materie... mai detaliat de vânzare prin licitație, Codul Civil , prin intermediul prevederilor art. 552 alin. (2) stabilește că în cazul vînzării la licitație, coproprietarul sau organizatorul licitației va notifica pe ceilalți coproprietari cu cel puțin 10 zile înainte de data vînzării. La preț egal, coproprietarii vor avea dreptul de preemțiune la adjudecarea cotei-părți.
DAR! Există un act normativ subordonat legii care conține norme speciale in acest sens.
Astfel, potrivit prevederilor pct.9 din Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea licitaţiilor de către notar aprobat prin Ordinul Ministerului Justiției nr. 178 din 08.07.2019, termenul de cel puțin 10 zile specificat mai sus este de cel puțin 30 zile pentru bunurile imobile, or apartamentul este o parte componentă a bunului imobil.

Adică, legea acordă prioritate celorlalți coproprietari la cumpărarea cotei-părți scoase la licitație.


Cu alte cuvinte, dacă tatăl Dvs vrea să-și vândă cota sa parte, atunci Dvs ( și ceilalți coproprietari) aveți drept preferențial de cumpărare.

Iar în ceea ce privește necesitatea existentei acordului tuturor coproprietarilor în vederea scoaterii la licitație a întregului apartament, art. 550 alin. (4) Cod Civil prevede obligativitatea existenței acordului dat, pentru că scoaterea la licitație și vânzarea ulterioară sunt acte de dispoziție asupra apartamentului care este proprietate comună pe cote-părți.

Chiar dacă nu se scoate la licitație, dar se vinde în mod obișnuit cota-parte a tatălui Dvs., oricum aveți drept de preemtiune în baza art. 552 alin.(1) Cod Civil cu respectarea prevederilor art 1143-1150 din același act normativ.

Cu titlu de sinteză,
1. Dacă se vinde cota- parte prin vânzare la licitație, aveți drept preferențial de preemtiune în baza art 552 alin 2 Cod Civil cu respectarea prevederilor Ordinul Ministerului Justiției nr. 178
2. Dacă se vinde cota -parte prin vânzare-cumpărare obișnuită (nu prin licitație), aveți drept preferențial de preemtiune în baza art 552 alin 1 Cod Civil cu respectarea prevederilor art 1143-1150 din același act normativ.
3. Dacă se vinde bunul integral (indiferent prin vânzare-cumpărare obișnuită sau licitație) este necesar acordul tuturor coproprietarilor în baza art. 550 alin. (4) Cod Civil.

Succese!

11 aprilie 2020