Arvuna

23 aprilie 2019 24

Buna ziua. Am o ruda in SUA care detine un apartament in Chisinau si vrea sa-l vanda. Eu personal am luat arvuna pe acest apartament. Am scris-o de mana si nu am indicat conditiile. Adica nu am stipulat ca in caz de ceva trebuie sa intorc dublu. Termenul l-am pus pana pe 30 aprile. Ruda din SUA nu poate sa vina pana pe 30 aprilie. Vine pe 24 mai. Cumparatorul cere 1.000 reducere sau sa-i intorc dublu arvuna. Va rog un sfat, cum procedez. Eu pot sa-i intorc arvuna care mi-a dat-o si sa nu am careva neplaceri dupa. Ca el sustine ca o sa ma dea in judecata.

Jurist comments 2

Download discussion
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună Denis

1. Vă recomand să nu mai acționați fără a avea împuterniciri, existența cărora se confirmă printr-o procură autentificată notarial deoarece, ulterior v-ați putea trezi cu un dosar penal pentru escrocherie.

2. Să păstrați acea recipisaă pe tru a va putea apară ulterior în instanța de judecată.

3. În cazul în care... mai detaliat arvuna a fost primită după 01.03.2019 atunci contractul respectiv este nul pe motiv ca nu respecta forma care se ce pentru contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil. În cazul în care se transmite o ar una pentru a garanta executarea unei obligații, în cazul de față cumpărătorul garantînd ca va cumpăra bunul imobil, trebuia sa va adresați la un notar pentru a încheia un acord autentificat notarial.
Prin urmare, Dvs sunteți obligat sa restitui ți doar suma care ați primit-o.
Pentru a va asigura că nu veți avea ulterior careva probleme solicitați întocmirea unui înscris prin care cumpărătorul declară ce sumă i s-a restituit, că nu are careva pretenții pe motiv că acordul încheiat (recipisa) este lovită de nulitate și nu are dreptul la dublul arvunei.

Totodată, mai jos vedeți prevederile Codului civil referitor la arvună.
Arvuna

Articolul 954. Dispoziţii generale cu privire la arvună
(1) Arvuna este o suma de bani sau un alt bun pe care o parte contractantă o dă celeilalte părţi pentru a confirma încheierea contractului şi a-i garanta executarea. În caz de dubii, suma plătită este considerată avans.
(2) Convenția cu privire la arvună trebuie să fie întocmită în formă autentică dacă legea cere forma autentică pentru actul juridic din care rezultă obligația garantată. În celelalte cazuri, convenția cu privire la arvună trebuie să fie întocmită în scris, sub sancțiunea nulității absolute.
Articolul 955. Includerea arvunei în contul prestaţiei
Arvuna se ia în calcul la executarea prestaţiei, iar în cazul în care aceasta nu s-a făcut, se restituie.
Articolul 956. Reţinerea sau restituirea arvunei
(1) Dacă pentru neexecutarea obligației garantate răspunde partea care a dat arvuna, aceasta rămîne celeilalte părți după rezoluțiunea contractului de către aceasta din urmă. Dacă pentru neexecutarea obligației garantate răspunde partea care a primit arvuna, ea este obligată să plătească celeilalte părți dublul arvunei după rezoluțiunea contractului de către aceasta din urmă.
(2) Pe lîngă cele prevăzute la alin.(1), partea care răspunde pentru neexecutarea obligației garantate este obligată să repare celeilalte părţi prejudiciul neacoperit prin plata arvunei dacă în contract nu este prevăzut altfel.
(3) Creditorul obligației garantate neexecutate poate opta pentru executare silită sau pentru rezoluțiunea contractului și repararea prejudiciului potrivit regulilor generale.
(4) Arvuna se restituie în cazul în care raportul contractual se stinge dintr-o cauză ce nu atrage răspunderea vreuneia dintre părți.

http://www.legis.md/cautare/rezultate/112573

23 aprilie 2019
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
----
1. Nu este absolut nici o problema ca ati actionat in numele altei persoane fara o procura autentificata, important este ca sa fi existat intr-adevar indicatiile respective ale persoanei reprezentate, de a face sau nu face ceva. Nu este nevoie de procura autentificata notarial pentru a... mai detaliat putea primi bani in numele altei persoane, sau pentru a negocia incheierea unui contract. Astfel de procura era sa fie necesara doar daca doreati sa vindeti apartamentul in numele acelei rude (sa semnati contractul de vanzare-cumparare).

2. Nu trebuie sa restituiti nici un fel de dublul sumei, INDIFERENT DE DATA LA CARE A FOST SEMNATA ACEA RECIPISA. Dvs nu ati incheiat un antecontract, si nici nu ati mentionat ca ati primit bani cu titlu de arvuna! Ci doar ati semnat o recipisa de primire a banilor. (Dvs nu ati indicat acolo ca va obligati sa vindeti aparatmentul X, pina la data Y, la suma Z, etc. Inteleg corect?) Chiar si daca ati indicat asa ceva - oricum nu trebuie sa restituiti dublul sumei, pentru ca nu este indicat ca este arvuna, si nici nu este incheiata in forma autentifacta notarial recipisa.

3. Explicati aceste momente cumparatorului, si sa stiti ca puteti refuza si propunerea de a fi redus costul vanzarii, daca vanzatorul accepta. Cu alte cuvinte, amenintarile dlui nu sunt cu sanse de succes intr-un eventual litigiu de judecata, astfel incat nu trebuie sa va simtiti cumva ”legat” de acea persoana.

23 aprilie 2019