La moment RCR prevede următoarele:
2) Persoana care conduce un autovehicul trebuie să posede şi, la cererea polițistului, poliţistului de frontieră, ofiţerului echipei mobile a Serviciului Vamal, este obligată să înmîneze pentru control:
a) permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria (subcategoria) din care face parte autovehiculul condus;
b) certificatul de înmatriculare a vehiculului;
d) actele referitoare la natura şi masa încărcăturii, în cazurile stabilite de legislaţie.
Respectiv, din cele citite înțeleg că nu este necesar prezentarea unui contract (de comodat, mandat), procură, foaie de parcurs, alt act care confirmă dreptul de folosință asupra automobilului.
Întrebările sunt următoarele:
1) Există careva prevederi legale conform cărora este necesar perfectarea unui act care confirmă dreptul de folosință asupra automobilului? Dacă e necesar, atunci actul (ex. contract de comodat) trebuie autorizat, e obligatoriu să fie perfectat la Registru sau poate fi scris și semnat doar de ambele părți? Polițistul are dreptul să îl ceară? (Am auzit și despre faptul că dacă nu ai vreun act care confirmă dreptul de folosință, chiar dacă ai certificatul de înmatriculare, se poate prezuma că automobilul este furat, este logic, însă atît timp cît nu există o cauză penală nu putem vorbi despre furt).
2) Dacă proprietarul automobilului se află alături în timp ce conduci, este necesar vreun act care confirmă dreptul de folosință?
Întrebarea dată a apărut din cazua că ocazinal apare necesitatea de a conduce un automobil străin, studiind întrebarea nu am găsit un răspuns sau careva prevederi legale, din această cauză vreau să fiu informat privitor la subiect.
Vă mulțumesc.
Andrei Domenco
Bună ziua,
Referitor la întrebarea 1. La general orice bun care îl posedați trebuie să aveți un act care confirmă că este al dvs... exact la fel în cazul automobilului, astfel, cum dovedeți că a-ți avut permisiunea de a conduce acest automobil ( când dvs și fără permisiunea puteți lua... mai detaliat automobilul cu tot cu actele care se află în el și să vă deplasați )
- Este obligatori ca comodatul de autentificat la notar. Trebuie să se aproprie la notar atât comodatarul cât și comodantul, iar imposibilitatea de a se prezenta una din aceste părți poate fi rezolvată printr-o procură specială.
2. Atunci când proprietarul este alături, nu este nevoie de vriun act care confirmă dreptul de folosință fiindcă se prezumă logic că propritarul odată ce este în automobil vă permite să-l conduceți.