Buna ziua. Am o datorie la o companie nebancara si dosarul a ajuns la executoryl judecatoresc. Acesta a trimis la contabilitatea angajatorului meu o scrisoare pentru ca sa-mi retina o parte din salariu, dar in acelasi timp a pus sechestru pe cardul salarial si nu vrea sa-l deblocheze. Are dreptul sa faca asa ceva: sa-mi retraga bani de la locul de munca si sa blocheze in totalitate cardul salarial? Ajutati-ma, va rog, cu un sfat ca stau fara salariu de un an intreg!
Mihail Grigoraş
Buna dl. Anatol, eu vă propun să ne iutăm ce spune Codul de executare Urmărirea salariului şi a altor venituri
Articolul 105. Urmărirea salariului şi a altor venituri ale debitorului
... mai detaliat (1) Salariul şi alte venituri băneşti ale debitorului pot fi urmărite în baza documentelor executorii în cazul în care:
a) se execută hotărîrile privind încasările periodice (pensia de întreţinere, repararea prejudiciilor cauzate prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, în legătură cu pierderea întreţinătorului etc.);
b) suma urmărită nu depăşeşte 150 de unităţi convenţionale dacă debitorul lucrează;
c) debitorul nu are bunuri sau bunurile lui nu sînt suficiente pentru a acoperi întreaga sumă urmărită;
d) în alte cazuri, la cererea creditorului.
(2) Persoanele fizice şi juridice sînt obligate, la cererea executorului judecătoresc, să prezinte în termen informaţii despre cîştigul lunar şi despre alte venituri ale debitorului.
Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri ale debitorului
(1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.
(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa burselor, pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator. În cazul DVS trebue să depuneți o cerere în adresa executorului și să-i atenționați, căp în caz dacă el nu se v-a schimba părerea, o să fiți nevoit să vă adresați în istanța de judecată cu o cerere de chemare în judecată.