Bună ziua. Am procurat o casă și am comandat lucrări de măsurare. În urma măsurărilor făcute de către inginerul cadastral s-a depistat că gardul cu vecinii este amplasat nu pe hotar, ci pe terenul meu, la 3 metri de la hotarul înregistrat la cadastru. Nu reușesc să rezolv cu vecinii problema menționată pe cale amiabilă. În afară de asta, între hotarul legal al proprietății și gardul existent (incorect), vecinul a ridicat o construcție care nu este înregistrată la cadastru.
Serghei Marciuc
Bună ziua. Pentru a rezolva problema dumneavoastră trebuie de studiat actele care le deţineţi or pot exista mai multe soluţii atît în favoarea dumneavoastră cît şi invers.
Poate fi solicitată demolarea construcţiei într-un proces contravenţional.
sau se poate soluţiona pe calea unei acţiuni civile, codul civil prevede
Articolul 521. Accesiunea imobiliară artificială
(1) Construcţiile... mai detaliat şi lucrările subterane sau de la suprafaţa terenului sînt prezumate a fi făcute de proprietarul terenului pe cheltuiala sa şi îi aparţin acestuia pînă la proba contrară. Prin lucrări se înţeleg plantarea, precum şi amenajările aduse unui teren care nu se încorporează în mod durabil în acesta.
(2) Proprietarul de teren care a efectuat construcții și alte lucrări cu materiale străine devine proprietarul lucrării, neputînd fi obligat la ridicarea acesteia și nici la restituirea materialelor întrebuințate. El este obligat față de proprietarul materialelor să plătească valoarea acestora. Dacă lucrările au fost efectuate cu rea-credință, proprietarul de teren este obligat să repare și prejudiciul cauzat.
(3) În cazul în care construcţiile sau lucrările sînt făcute de un terţ, proprietarul terenului are dreptul să le ţină pentru sine sau să oblige terţul să le ridice pe cheltuială proprie şi să repare prejudiciul cauzat. Dacă păstrează construcţiile sau lucrările făcute de un terţ, proprietarul este obligat să plătească, la alegere, valoarea materialelor şi costul muncii ori o sumă de bani egală cu creşterea valorii terenului.
(4) În cazul în care construcţiile sau lucrările sînt făcute de un terţ de bună-credinţă, proprietarul de teren nu poate cere ridicarea lor şi este obligat să plătească, la alegere, valoarea materialelor şi costul muncii sau o sumă de bani echivalentă creşterii valorii terenului.
(5) În locul păstrării construcțiilor sau lucrărilor făcute de terț, proprietarul are dreptul să ceară obligarea autorului lucrării să cumpere terenul sau porțiunea afectată de construcție ori lucrare la valoarea de piață pe care terenul sau porțiunea ar fi avut-o dacă construcția ori lucrarea nu s-ar fi efectuat. În absența înțelegerii părților, proprietarul poate cere instanței de judecată stabilirea prețului și pronunțarea unei hotărîri care să țină loc de contract de vînzare-cumpărare.