Buna ziua. Am cateva intrebari. Va rog sa ma ajutati:
1. In urma divorțului si repartizarii bunurilor, cade sub incidenta si apartamentul donat copilului minor (luand in consideratie ca parintii sunt tutela)?
2. E posibil de procurat apartament fara stirea sotului (casatoriti dar nu locuiesc impreuna)?
3. La cat timp dupa procurare a unui apartament e posibil de facut donatie pe copil?
Dumitru Barbaroș
Dorina, bună ziua!
1. În primul rând, conform art. 57 alin. (1) din Codul familiei, Copilul este proprietar al veniturilor obţinute, al bunurilor primite în dar, moştenite sau dobîndite într-un alt mod, şi al tuturor bunurilor procurate din mijloacele lui.
Astfel, dacă copilul a primit drept donație un apartament, acesta îi... mai detaliat aparține lui și nu poate fi partajat de către părinți la divorț.
2. Teoretic ar fi posibilă procurarea apartamentului fără știrea soțului, dar juridic, chiar dacă a fost procurat de unul dintre soți în timpul căsniciei, acesta se consideră drept bun comun, iar în cazul partajului averii celălalt soț va putea pretinde la jumătate din acesta.
3. Contractul de donație poate fi făcut imediat după înregistrarea dreptului de proprietate asupra acestuia. Totuși, dacă apartamentul a fost înregistrat pe unul dintre soți în timpul căsătoriei și acesta îl donează fără știrea celuilalt soț - la partajul averii celălalt soț poate solicita inclusiv și nulitatea contractului de donație pe motiv că donația a fost făcută fără acordul lui.